Zomerkamp 2013

Terwijl de motoren van de TT Assen nog flink aan het nabrullen waren, kwamen de eerste welpen aan op de blokhut van Scoutinggroep de Zwervers. Deze negen kerels hadden erg veel zin in het zomerkamp, al wisten ze natuurlijk nog niet wat ze te wachten stond! De weersvoorspellingen waren – in tegenstelling tot vorig jaar – veel beter, dus dat beloofde veel goeds!

Sommige foto’s staan niet op de goede volgorde; dit heeft te maken met het gebruik van de verschillende camera’s

Zaterdag 29 juni

Avondeten: Tortilla’s

Zomerkamp 2013

Toen iedereen aanwezig was en zijn spullen had uitgepakt, werd een verkenningsrondje gemaakt in de omgeving. Het was erg bosrijk, en er was een kinderboerderij op loopafstand. De blokhut zelf was enorm groot, had een eigen kampvuurkuil en met een veldje voor de deur was al vrij snel duidelijk dat wij ons hier wel een weekje zouden kunnen vermaken!

Na een potje voetballen was het alweer tijd voor het avondeten. Aangezien het al vrij laat begon te worden, werd er door de leiding een film opgezet na wat vrij te hebben gespeeld. Deze film was Koning van Katoren, een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw. In dit verhaal kan de jonge Stach koning worden van Katoren, maar de ministerraad wilt dit tegenhouden door onmogelijke opdrachten te verzinnen. De welpen hadden nog geen idee, maar dit verhaal heeft veel invloed op het verdere verloop van het kamp…

Zondag 30 juni

Minister: Financiën (Bryan)
Avondeten: Pasta

Zomerkamp 2013

Na het ontbijt kregen de welpen een brief, met daarin de mededeling dat de koning M. Goedhart, Koning van de Nashaani plaats tot Haveli, van de Raadrots tot de Guha grotten, helaas afgelopen nacht was overleden. Hij had gehoord dat de welpen in Assen zouden zijn, en wilde hun de kans geven om ook koning te worden van dit prachtige land.

Dit kon echter niet zomaar: net zoals in Katoren was een ministerraad aanwezig die wilde voorkomen dat de welpen koning zouden worden. Deze ministerraad (de leiding) hadden ieder een andere ministerspost. De ministers hadden ook allemaal naamplaatjes, en wanneer de ministershoed werd gedragen werd duidelijk wie de actieve minister voor die dag was. Iedere minister had opdrachten, en wanneer deze succesvol uitgevoerd waren kregen de welpen een stukje van de kroon. De eerste minister was Bryan, de minister van Financiën.

Deze minister wilde graag zien dat de welpen over de gehele dag meer dan €1.000.000,- per persoon bij elkaar kon verzamelen. Over de gehele dag werden verschillende spellen gespeeld, waarmee geld kon worden verdiend. Een extra onderdeel was dat er op willekeurige momenten op verschillende plekken enveloppen werden verstopt met geld erin, wat ervoor zorgde dat de welpen altijd goed op moesten letten om extra geld te verdienen.

‘s Middags gingen we naar de bioscoop om de 3d film Epic te kijken. Een erg leuke film, waar door de minister later quizvragen over werden gesteld om extra geld te verdienen. ‘s Avonds konden de welpen hun geld inzetten in een casino om daadwerkelijk bij de miljoen euro te komen. Gelukkig was dit alle welpen gelukt, wat betekende dat deze minister was verslagen en ze hun eerste stap hadden gezet naar het koningsschap. Tijd om naar bed te gaan!

Maandag 1 juli

Minister: Volkshuisvesting (Kanter)
Avondeten: Vissticks, spinazi, gebakken aardappels

Zomerkamp 2013

De tweede minister die de welpen dienden te verslaan, was de minister van Volkshuisvesting (Kanter). Zijn eerste opdracht bestond uit een bosspel, waarbij drie posten met ieder twee soorten huizen aanwezig waren. Bij de huizen waren type personen aanwezig, die hoorden bij het huis. Echter, alles lag door elkaar, en het was aan de welpen om de juist personen bij de correcte huizen te plaatsen. Dit konden ze alleen doen wanneer ze "verhuismuntjes" hadden, en die konden ze alleen maar verdienen door andere leiding te tikken. Een erg lastige opdracht, maar gelukkig lieten de welpen zich niet kennen! Toen het spel was afgelopen, bleek op de achterkant van de kaartjes namelijk een puzzel te zitten. Wanneer alle personen bij de juiste huizen terecht waren gekomen, was de puzzel compleet.

De tweede opdracht van deze minister was het maken van voertuigen in de vorm van gebouwen. Deze dienden te worden gemonteerd op een radiografisch bestuurbare auto, zodat ze daar later mee door het centrum van Assen konden rijden. Deze opdracht was gebaseerd op de schuifelende kerken van Uikumene uit Katoren. De opdracht van de minister hield in dat er verschillende foto’s voor winkels moesten gemaakt met het voertuig. Ook konden de welpen hier hun zakgeld uitgeven, wat over het algemeen betekende dat ze hun snoepvoorraad weer flink aanvulden.

Terug op de blokhut had de minister nog een uitdagende opdracht voor de welpen. Hierbij werden verschillende spellen gespeeld om de provincies van Nederland in te nemen. Er waren drie teams: Blauw, groen en wit. De laatstgenoemde is de ministerraad, en het was aan de welpen om heel Nederland blauw en groen te krijgen. Sommige spellen waren enorm lastig, maar het lukte de welpen wel om het overgrote deel van Nederland in te nemen. Dit was voor de minister van Volkshuisvesting genoeg reden om hun het stukje van de kroon te geven.

Dinsdag 2 juli

Minister: Verkeer (Marco)
Avondeten: Nasi / Bami

Zomerkamp 2013

Na een welverdiende nachtrust, was het de beurt aan de minister van Verkeer (Marco) om het de welpen moeilijk te maken. Al snel bleek dat deze minister er absoluut geen zin in had dat de welpen koning zouden worden, en dacht dat de ministerraad prima zonder koning af kon. Deze minister was lui, en had nooit tijd om dingen aan te pakken. Aangezien hij zich echter wel aan de wet moet houden, moest hij de welpen ook een eerlijke kans geven om koning te worden.

In het land van de gestorven koning gebeuren rare dingen. Omdat de minister nooit zin en tijd had om hiervoor veilige verkeersborden te maken, werd dit de opdracht voor de welpen. Er werden drie kaartjes getrokken uit drie categorieën: Type, Actie en Doelgroep. Op deze manier werden hele rare verkeersborden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan Verboden voor Agenten om te springen en Pas op voor overstekende prinsessen. Het eindresultaat was erg creatief.

Natuurlijk was de minister nog niet volledig tevreden, en wilde voorkomen dat de welpen snel verder zouden gaan, dus verzon een nieuwe opdracht. Deze minister had een enorm dikke Ferrari, en wilde zien dat de welpen een mooie racebaan (met hindernissen) konden maken. Hiervoor werd een camera gemonteerd op een radiografisch bestuurbare auto, zodat later kon worden bekeken of dit een leuke racebaan zou zijn voor de minister. De welpen maakten een enorm gave baan, met vuur, lampen en hindernissen, en het eindresultaat mag er dan ook zeker wezen!

Hoewel de minister langzaam maar zeker onder de indruk raakte van de welpen, liet hij zich niet zomaar uit het veld slaan. ‘s Middags werd namelijk een tocht gelopen, maar wel met een kaart die erg lastig te lezen was. De kaartenmakers van het land waren – net zoals de ministers – erg lui, en hadden plekken weggelaten of waren vervangen door iets anders. De minister wilde de snelste route langs alle plekken weten, en zelfs voor de welpen was dit een flinke uitdaging. Gelukkig was het allemaal gelukt!

De laatste opdracht was een bosspel waarbij een wegennet aangelegd moest worden. Met de kaartjes uit het bordspel Carcassonne dienden de welpen een zo lang mogelijk wegennetwerk maken. Hiervoor moesten ze eerst steen verzamelen, en daarna naar de wegenbouwers gaan. Echter, actievoerders konden er ook voor zorgen dat de wegen werden geblokkeerd en zelfs vernietigd! Toch was het de welpen gelukt om een flink wegennetwerk aan te leggen, en was de minister uiteindelijk zo onder de indruk, dat ze ook van hem het stukje van de kroon kregen.

Woensdag 3 juli

Minister: Waterstaat (Dorian)
Avondeten: Pannenkoeken

Zomerkamp 2013

De minister van Waterstaat (Dorian) was een stuk aardiger dan de minister van de dag ervoor. Toch had ook deze minister een aantal opdrachten voor de welpen verzonnen die het moeilijk maakten voor hun om koning te worden. We zouden het water gaan opzoeken in de vorm van een zwembad. Tijdens het lopen naar dit zwembad moesten de welpen ook water meenemen, en zorgen dat er minimaal de helft van dit water bij het zwembad aan zou komen. Dit lukte de welpen amper, aangezien de ministers er ook voor zorgden dat de welpen hun water verloren.

Aangekomen bij het zwembad zagen we dat het erg gaaf uit zag. Alles had een japans/chinees thema, met draken en pandaberen. Er was vanalles aanwezig: een stroomversnelling, sauna’s, een ijskoud bad, een golfslagbad, een buitenbad, kruidenbaden etc. De welpen vermaakten zich enorm. Tussendoor werd er nog een spel gespeeld door de minister: Ren je Rot, maar natuurlijk in het water ("Zwem je Rot").

Terug op de blokhut gingen de welpen kleien. De minister wilde natuurlijk wel dat wat ze maakten ook te maken had met water. Zo werden boten gemaakt, onderdelen van een waterpretpark, een zeemeermin en een heuze waterdraak door de minister zelf. Daarna werden pannenkoeken gebakken, maar dit duurde enorm lang door het slechte gasfornuis, dat de welpen dit aten tijdens het kijken naar de film De Vijf Legendes. Helaas kon daarom ook de laatste opdracht van de minister niet uitgevoerd worden, en werd uitgesteld tot de volgende dag. Het stukje van de kroon kregen de welpen dus nog niet van deze minister…

Donderdag 4 juli

Minister: Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Saskia)
Avondeten: Zelfgemaakte gerechten

Zomerkamp 2013

De laatste minister die verlagen moest worden, was de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Saskia). Hierbij werd in het begin van de dag duidelijk gemaakt dat het doel was dat de welpen een koninklijk diner gingen maken, omdat de gestorven koning dit ook altijd had. Echter, deze gerechten hadden een geheim ingrediënt waar de welpen achter moesten zien te komen. De groep werd verdeeld in drie kleinere groepen, die ieder verantwoordelijk waren voor het voor-, hoofd- en nagerecht.

De eerste opdracht was het uitzoeken van het geheime ingrediënt. Dit kon worden gedaan door het spel "Het huis dat gek maakt" goed te spelen. Uiteindelijk kwamen de welpen erachter de de geheime ingrediënten Poalas kruiden, Calocephaluspoeder en Heilig Water waren. Maar hoe konden de welpen hieraan komen?

Dit werd duidelijk tijdens de tweede opdracht van de minister. Hierbij gingen de welpen een wereldreis maken, op bezoek bij verschillende landen over de hele wereld om uit te vinden of het ingrediënt van hun gerecht daar te vinden was. Verschillende vragen over landen waren op plekken rondom de blokhut opgehangen, om meer over het ingrediënt te weten te komen. Echter, om van land naar land te mogen vliegen, moesten wel vliegtickets betaald worden. Dit konden ze verdienen door allerlei opdrachten uit te voeren; een auto wassen, water vervoeren, afwassen, boodschappen sorteren etc. Uiteindelijk wisten de welpen in welk land ze hun ingrediënt konden halen!

Daar bleef het echter niet bij; met de locale bevolking kon niet worden gepraat i.v.m. hun taal. Daarom moest dit met handgebaren gebeuren. De voorlaatste opdracht van deze minister was dan ook het ophalen van deze ingrediënten in een bosspel, waarbij een variant werd gespeeld op levend mastermind (maar dan met handgebaren i.p.v. kleuren). Ook hierbij lieten de welpen zien dat ze van uitstekend koningshout gesneden waren, doordat er erg veel combinaties gekraakt werden.

Na het bosspel had ieder groepje eindelijk hun geheime ingrediënt binnen, en kon het koken dus beginnen. Het voorgerecht was een Turkse Pide, het hoofgerecht een Spekfakkel en een Zomerse Salade met aardbeien. Het toetje was een heerlijke Sinaasappelsalade met honing en walnootcrunch, en een bolletje ijs.

Door het maken van deze heerlijke gerechten bewezen de welpen daadwerkelijk koninklijke gerechten te kunnen maken, en was ook deze minister verslagen. Echter, de minister van waterstaat had nog een opdracht voor hun in petto. Verschillende experimentjes dienden uitgevoerd te worden, waarbij kleine bakpoederbommetjes werden gemaakt en ook limonade met prik. Ook deze opdracht werd succesvol door de welpen uitgevoerd, en zo hadden ze hun kroon compleet!

Om dit te vieren werd er ‘s avonds een gezellig kampvuur gemaakt, waarbij een kaartspel met snoepjes werd gespeeld. Dit kaartspel heette toepasselijk Koningen. Om twaalf uur was het dan ook echt bedtijd voor de aanstaande koningen (de inhuldiging was immers nog niet geweest), en al snel sliepen ze van de vermoeide dag.

Vrijdag 5 juli

Inhuldiging & staatsieportretten

Zomerkamp 2013

De welpen hadden alle ministers verslagen, en hadden dus hun kroon compleet door alle partjes te verzamelen. Na het opstaan werden de welpen dan ook ingehuldigd als nieuwe koning van het land, en daarbij werden ook staatsieportretten gemaakt. Natuurlijk hoort bij het koningsschap een koningklijk ontbijt, wat inhield dat al het eten van de afgelopen week opgemaakt mocht worden. Snoep, ijs, chips, koekjes, marshmellow fluff, jam, kortom; alles wat nog over was! Er was ook nog brood maar dat is vreemd genoeg niet opgegaan…

Terwijl de welpen koningen naar de kinderboerderij gingen, werd de blokhut volledig schoongemaakt door de ministers. Even later stonden daar al de eerste ouders bij de blokhut, om de kersverse koningen mee terug te nemen naar huis.

Zomerkamp 2013

De leiding wil alle aanwezige welpen bedanken voor het lange uitslapen de gezellige week en het geslaagde zomerkamp!

Minister van Verkeer: Racebaan