De groep Esta’s van de Aerendheemgroep ging afgelopen week op Zomerkamp in Apeldoorn, en kwam terug als een echte groep Welpen. Tijdens de week leerden de welpen over het Jungleboek van Mowgli, de dieren die daar in voor kwamen en de verschillende jachtgebieden. Dit allemaal in de leuke blokhut, vlakbij een ontzettend groot park in Apeldoorn, De Pionier.

We zaten dicht bij een supermarkt en een bushalte, waardoor we met z’n allen ook het centrum van Apeldoorn, een zwembad en zelfs de Apenheul hebben kunnen bezoeken. Het was het een gezellige en vermoeiende week, vol met zeer diverse activiteiten. Al met al een geslaagd kamp!

Klik hieronder op Lees meer… om het logboek van dit kamp te bekijken, natuurlijk geschreven door de kinderen zelf! Een aantal foto’s van de afgelopen week zijn hier ook te vinden (gemaakt door Eliza, Laurens-Jan en Marco), maar er zijn te veel foto’s gemaakt om allemaal online te plaatsen. Deze krijgen jullie dan ook na de zomervakantie!

We hopen dat jullie het, net als de leiding, allemaal erg leuk hebben gehad. We wensen iedereen een fijne vakantie en we zien jullie weer met de Airborne-wandeltocht.

Zaterdag, 24 juli 2010

Lees het logboek

Suze en Laurens-Jan

We gingen om 13:30 aan het begin van de Rozendaalseweg verzamelen. De vader van Martijn had een aanhanger, en daar gingen alle spullen in. We ontdekten dat de zwemspullen niet op de paklijst stonden, en toen moest Hannah naar huis om haar binini (en pet) te halen. Daarom waren wij als laatste in de blokhut in Apeldoorn! Daarvoor hebben we natuurlijk onze ouders uitgezwaaid. Deze gaan we niet missen! Suze: Mijn vader en moeder gaan naar de film als ik er niet ben!

Bij aankomst bij de blokhut, moesten we eerst onze spullen klaarleggen. Wij zitten in het kleinste lokaal! En dat is balen!!! Daarna vertelde Eliza de regels van kamp – wat ontzettend lang duurde. We liepen daarna een rondje over terrein. We hebben een speeltuintje! We hebben daar even gespeeld, om vervolgens te voetballen op een veldje. Ik (Suze) heb verloren bij het voetbal! Ik (Laurens-Jan) heb gewonnen!

Terug bij de blokhut, vertelde Martijn de (saaie) uitleg van de Welpen. De Esta’s zijn er na het kamp niet meer, omdat we dan Welpen worden! Vervolgens had Martijn verschillende kaartjes verstopt, welke we moesten gaan zoeken. Op die kaartjes stonden figuren van het Jungle Book verhaal. Ieder kaartje was een ander aantal punten waard, en wie de meeste punten had, won! Ik (Suze) was de winnaar van dit spel!

Daarna gingen we nog even vrij spelen en voetballen op het veldje. Martijn en Eliza waren toen druk bezig met koken. Toen we terug kwamen, gingen we eten; Dit was heel lekker! We aten namelijk aardappels (krieltjes) met curry/ketchup/mayo, hamburgers en sperziebonen. Als toetje kregen we drie verschillende soorten meloen. Dit was erg lekker! Ik (Suze) had wel vier stukken op! Ik (Laurens-Jan) deed het rustiger aan: Ik had er maar drie op.

Daarna moest ik (Laurens-Jan) afwassen, en ik (Suze) moest afruimen. We mochten even vrij spelen en voetballen, en bij terugkomst keken we een film: Jungle Book! Suze: Ik vond hem echt heel saai! Laurens-Jan: Ik ook, en viel er bijna van in slaap.

Nu gaan we naar bed, want we zijn heel erg moe en het is al 10 uur. Morgen weer een dag!

Bekijk de foto’s

Zondag, 25 juli 2010

Lees het logboek

Rui en Freddy

Ik (Freddy) stond vanochtend op, en begon te lezen. Rui: Nou Freddy, niet echt lezen he! Freddy: Ok, ook kletsen. Het was al 7 uur, ook al vond de leiding dat we langer moesten blijven liggen. En dat deden we ook, voor even. Rui: Maar toen gingen we toch steeds meer praten! Uiteindelijk zei de leiding dat we ons aan mochten kleden, en toen moesten we ontbijten. We hadden ei; Wij hadden ei met spek, en zijn daarom koning!

Na het ontbijt deden we de vogeltjesdans met the Brain (Bryan). Dit was erg leuk! Rui: Ik schaamde me dood! Freddy: Ik vond het leuk! Rui: Het arm om arm gedeelte vond ik heel grappig.

Vandaag was het jachtgebied van Chil, de vogel van Jungle Book. Omdat hij ook brieven bezorgd, begonnen we met geheimschriften. Daarbij moesten we een eigen geheimschrift maken. Daarbij schreven we een brief aan een ander persoon, die hem mocht vertalen. Dit was wel heel leuk!

Daarna gingen met Eliza vliegers maken. De vlieger maakten we van een plastic vuilniszak, een touw, twee stokken en karton. Toen we klaar waren met het maken van de vlieger, kregen we eerst wat drinken. Daarna mochten we vlieger gaan uittesten. Mijn vlieger (Rui) heettie Timmie! Die van mij (Freddy) heet Spider! Het vliegeren ging op zich wel goed. Het was in ieder geval erg leuk.

Toen gingen we lunchen en vrij spelen (voetballen en tikkertje). Hierna speelden we het vogelspel van Martijn. Hierbij waren we verdeeld over twee teams, en speelden we een quiz. Het team van ons had gewonnen!

Na afloop, gingen we naar buiten om het Bandar-log spel van Marco te spelen. Je kreeg kaartjes en moest deze naar de overkant brengen. Dit ging helaas niet zo makkelijk, omdat er verschillende tikkers (de apen) waren, om de kaartjes af te pakken. Dit spel was ook heel leuk, maar je ging heel erg hard zweten!

Bij terugkomst in de blokhut, gingen we weer knutselen. Dit keer, een indianentooi. Dit ging erg goed, en iedereen had een mooie tooi gemaakt, met veren! Rui: Ik had niet echt met veren.

Het spel van Eliza volgde daarna, waarbij we dingen moesten uitbeelden. Ik (Rui) moest uitbeelden dat ik in een boom klom. Ik (Freddy) beeldde de vogeltjesdans uit. Ook dit spel was heel leuk!

Avondeten volgde, en was heel erg lekker. We aten penne (pasta), en saus van spinazie, ham en creme. Als toetje hadden we yoghurt, maar ik (Freddy) lustte dit niet. Ik (Rui) vond het ook niet zo super lekker.

‘s Avonds was het weer feest: Knutselen! Dit keer, de slang Kaa (van Jungle Book). Martijn legde uit dat we van WC-rolletjes de slang gingen maken. Dit lukte ook niet echt (Rui). Bij mij (Freddy) lukte het heel erg goed, en was zelfs als eerste klaar met een gekleurde slang.

Nu gaan we lekker slapen, morgen weer een vermoeiende dag. Tjoep tjoep! Freddy en Rui.

Bekijk de foto’s

Maandag, 26 juli 2010

Lees het logboek

David en Hannah

Ik (Hannah) stond vanochtend op en had lang geslapen (voor een kamp). Ik (David) had ook wel lekker geslapen. Daarna gingen we ontbijten. Toen gingen we levend kwartetten en toen had mijn (Hannah) groepje gewonnen! Die van mij (David) lekker niet. Dit kwartet speelden we met de Jungle Book figuren. Dit we op zich wel leuk.

Daarna speelden we het muziek spel. Je had een plaatje van een instrument en de naam. Op de plaatjes stonden nummers, en je moest de letters van de naam erbij zoeken (zoals 3-B). Dit erg leuk! Ik (Hannah) had net niet gewonnen, omdat ik de trompet niet kon vinden. Het groepje van Rui had gewonnen, omdat Baloe Bryan het had verteld. Niet eerlijk! Ook was het spel best wel kort, maar we vonden het erg leuk.

We gingen daarna naar buiten (het was even gestopt met regenen), en gingen het Baloe Baloe spel van Bryan doen. Het was niet echt heel leuk. We moesten heel vaak “Baloe, Baloe, Baloe” achter elkaar zeggen, en mensen uit het andere team tikken.

Toen het spel klaar was, gingen we een nieuw spel “Honing rennen” spelen. Dat was echt heel leuk, maar heel zwaar! We moesten twee dozen met WC-rollen dragen (dit waren de honing potten), en rennen om een heuveltje. De snelste persoon, die won! Ik (David) moest de hele tijd mijn broek omhoog trekken, en daarom werd ik een-na-laatste. Ik (Hannah) werd vierde, best wel goed!

Opeens begon het kei hard te regenen. We renden terug naar de blokhut, en Eliza ging daar liedjes met ons zingen. Dit was wel Ok. Eliza kon niet zo goed zingen, maar er zaten wel een paar leuke liedjes tussen (zoals die van “Julia”!). Na het zingen gingen we lunchen.

Vervolgens speelden we het spel van Kaa. Hierbij liepen de apen los rond, en moest Kaa de slang de apen vangen. Dit was een heel stom spel! De apen moesten dansen op de muziek, en als de muziek stopte, dan moesten de apen stil staan. Als Kaa de slang er een zag bewegen, at Kaa de aap op en werd deze onderdeel van de slang.

Het Huis dat Gek maakt speelden we daarna. Je had in het begin niks. We moesten bij de verschillende leiding vragen of ze voedsel voor ons hadden. Van Bryan kreeg je eerst een Zwarte Mier. Dit moesten we ruilen, ruilen, ruilen, totdat je fruitsalade kreeg van Martijn. Dit was de salade voor Baloe! Het spel was erg leuk, maar wel een beetje kort.

Toen gingen we boodschappen doen in de C1000, omdat we zelf mochten kiezen wat we gingen eten. We kozen voor: Flensjes (voorgerecht), een soort van nasi en roerbakgroenten (hoofdgerecht), en ijstaart en een fruitsspies als toetje. Omdat we het zelf mochten kiezen, was het natuurlijk heel erg lekker!

Voordat we begonnen met eten, volgden we nog een korte speurtocht van Maarten en Eize. Ze hadden wel hun best gedaan, maar het was niet heel duidelijk te lezen. Ook begon het op het einde heel hard te regenen, en toen werden we kledder nat. Gelukkig konden we gelijk beginnen met het maken van de flensjes (op een waxinelichtje), en dit ging best lastig. Maar het was wel leuk!

Na het eten keken we een film: Ratatouille! Deze film ging ook over eten, iets waar de hele dag over ging omdat we in het gebied waren van Baloe, de dikke vette beer. Dit was echt een hele leuke film! Nu gaan we lekker naar bed toe, Marco had verteld dat we morgen iets heel ergs vets gingen doen. Truste!

Bekijk de foto’s

Dinsdag, 27 juli 2010

Lees het logboek

Maarten en Stijn

De meesten waren vandaag om 07:00 wakker. Stijn: Maar Maarten was pas om 07:15 wakker! Toen zijn we opgestaan, aangekleed, tanden gepoetst en ontbeten. We kregen weer ei met spek! Maarten: zonder spek. Stijn: Ik had niks, omdat ik er geen zin in had.

Voor het ontbijt, deden we ochtend gymnastiek met Bryan. We moesten hierbij onze armen spreiden, achteruit lopen op het looppad en meer van deze gekke dingen. Het was wel erg leuk, maar wel vermoeiend, zo vroeg op de ochtend. Er kwam ook nog een vuilnisman, welke onze ochtend gymnastiek verstoorde, maar hij was wel aardig. Freddy sprong bijna bij hem in de vuilnisbak!

Martijn vertelde na het ontbijt, dat we vandaag naar de Apenheul gingen. Dit was, omdat het vandaag het jachtgebied van de Bandar-log is! Hierbij konden we dus even kijken, hoe het in de jungle met de apen gaat. We gingen een lunchpakketje maken (en ik (Maarten) heb mijn lunch nogsteeds niet op!), en stapten we in de bus richting de Apenheul.

We kwamen aan, en Marco liep door naar de kassa’s om onze kaartjes op te halen. Na vijf minuten belde hij, dat we er al heen mochten gaan. Ik (Maarten) nam de telefoon op! Toen zijn we naar de ingang gegaan, en mochten we het park binnen lopen.

In het park, moesten we even op een bankje zitten, waar we een speurtocht, een stift en een speciale rugzak kregen. Deze aapvrije rugzak was ervoor gemaakt om ervoor te zorgen dat de apen niet je rugzak open konden maken, om zo je spullen te pakken.

Er liepen namelijk veel loslopende apen door het hele park heen. Maarten: Er liep zelf een aapje over mijn arm heen! Stijn: Bij mij sprong er ook een aapje op mijn speurtocht. Dit was bij de halfapen. Stijn: De slingerapen waren echt heel leuk! Als ik zo kon slingeren, dan vond ik dat echt heel gaaf.

Maarten: Wat ik echt leuk zou vinden, is als ik een aap zou zijn! Het liefst een doodskopaapje, omdat je dan dicht bij de mensen kan komen om ze te begroeten. Ook waren er veel speeltuinen. Bij een was zelfs een draaimolen, en dat was op het einde. Hij was gelukkig helemaal gratis!

We hadden de show van de gorilla’s gezien! Hierbij werden ze gevoerd. Ze kregen onder andere: Wortels, komkommer, perzik, appel, sinaasappel, peer, prei en nog meer groeten en fruit. Tijdens de show, werd aan het publiek gevraagd om op de borst te slaan (de borstroffel). De gorilla’s moesten ons na doen, maar deden dit helaas niet. Alleen een kleintje deed dit later heel even.

In het park, bij een hele grote speeltuin, kregen we een ijsje van Eliza! Dit was, omdat ze bijna jarig is. Het was super lekker, omdat het erg mooi weer was. Er was ook een soort doolhof, en daar waren vele plastic dieren opgehangen, met moeilijke vragen erbij! Bij sommige moesten we zelfs door een verrekijker kijken. Bij een andere zelfs door een bril.

Daarna gingen we terug met de bus naar de blokhut. We kregen daar pannenkoeken als avondeten: Lekker! Stijn: Ik had zes pannenkoeken op. Maarten: Ik wel zeven! Als toetje kregen we een lekker ijsje. We hebben dus twee keer een ijsje vandaag gekregen.

‘s Avonds speelden we nog een potje voetbal. Stijn: Ik had een goede kans om een goal te maken, maar Laurens-Jan stapte op mijn scheenbeen. Daarna begon het te regenen, en liepen we terug naar de blokhut. Nu schrijven we dit logboek, maar duiken zo snel in bed.

Groetjes, Maarten en El Stino!

Bekijk de foto’s

Woensdag, 28 juli 2010

Lees het logboek

Maja en Eize

Ik (Eize) werd vandaag wakker om 08:00. Ik (Maja) was al om 06:30 wakker. Voordat de leiding ons op ging halen, mochten we praten en lezen. Daarna gingen we ontbijten. Van Sander hadden we super lekkere chocoladebroodjes gekregen. Na afloop mochten we even vrij spelen. Ik (Maja) speelde toen een keer aanraaks. Ik (Eize) ging Suske en Wiske lezen.

Vandaag speelden we in het jachtgebied van Hathi de olifant. Bryan had uitgelegd wat er allemaal in dit jachtgebied te vinden was. Daarom speelden we een spelletje, waarbij we water over moesten brengen. Olifanten doen dit ook. Het water werd overgebracht, maar er zat een gat in de pot waarmee dit gedaan moest worden. We mochten dus niet knoeien! Het team van Sander had twee keer gewonnen; Daar zat ik (Eize) ook bij! Ik (Maja) zat helaas bij het andere team, maar kon wel het beste zonder te morsen het water naar de overkant brengen.

Martijn vertelde dat de personen die voor het eerst met een Zomerkamp mee gaan, een kampdoop krijgen. Vorig jaar was de leiding de kampdoop vergeten, dus die personen moesten het nog inhalen. Om deze reden, hoefde alleen Hannah geen kampdoop te krijgen! Ook de leiding hoefde niet, behalve Bryan, want ook voor hem was het zijn eerste Zomerkamp.

We kregen een blinddoek om, en zagen dus helemaal niks. Ook waren we aan elkaar vastgeknoopt met touw. Marco liep voorop, en begeleidde iedereen naar de locatie waar we heen moesten gaan. Als we een bocht om gingen, dan voelden we dat ook heel goed. We moesten eerst een bult op kruipen (wat lastig was), maar het naar beneden kruipen was helemaal moeilijk. Daarna stonden we weer op, en ik (Eize) dacht: Hoe lang gaat dit duren!

In het begin kregen we een waterballon mee, welke niet mocht knappen. Als dit gebeurde, kregen we water over ons heen. Ook als we praatte, zonder het te vragen, kregen we een koude douche. Daarna moesten we onder de schommels door kruipen, door het zand! Vervolgens werden we naar een klimrek begeleid (wat we natuurlijk niet zagen), en moesten tussen twee horizontale palen door gaan. Eerste knalde ik (Eize) met m’n hoofd tegen zo’n paal!

Daarna moesten we een beschuitje “Poep” opeten! Het smaakte naar een soort speculaas. Toen mochten we onze blinddoeken afdoen, en moest Bryan nog zijn telefoon zoeken in een bak vol met smurrie – met een blinddoek! Als laatste moesten we de waterballon boven onze hoofden laten knappen. Het was wel erg spannend, maar ook heel leuk! Bij mij (Maja) was het alleen niet zo leuk dat ik tegen de schommel aan was gebotst.

Na de kampdoop gingen we lunchen. Na de lunch mochten we weer even vrij spelen. Bryan had het volgende spel al voorbereid: Het was handbal! Dit was leuk. Het ging op zich wel goed, maar helaas heb ik (Eize) verloren. Ik (Maja) weet het niet meer.

Martijn had het “Olifanten geheugen spel” klaargezet. Hierbij waren 20 vragen verstopt over het hele terrein. Deze vragen gingen over Jungle Book, bijvoorbeeld: “Welk dier heeft geen longen?”. Dit was een leuk spel, vooral de vraagn “Vind je het leuk om een Welp te zijn?”, waarbij we alleen maar “A. Goed”, “B. Goed” en “C. Goed” konden kiezen.

We speelden daarna de stroperstocht van Bryan. Bij dit spel liep de leiding rond, met briefjes op hun buik. Dit waren de olifanten, en wij waren de jagers. De olifanten konden we stropen, door het briefje te lezen wat op hun buik stond. Iedere ronde kregen ze andere briefjes. Dit spel was erg leuk!

Terug op de blokhut, kregen we een grote homp met klei. We gingen Hathi de olifant hiervan proberen na te maken. Ik (Maja) heb ook nog een welp erbij gemaakt. Die van mij (Eize) was al een beetje door de poten heen gezakt. Ook dit was erg leuk!

Daarna gingen we eten: Spaghetti met sla. Dit was erg lekker! Als toetje kregen we yoghurt met stukjes fruit: Ananas, perzik en aardbei. Na het eten speelden we het smokkelspel van Eliza. Er waren mensen en olifanten. De mensen wilden huizen bouwen, en moesten zand, water en cement verzamelen, om stenen van te maken. De olifanten probeerden dit tegen te houden, door de mensen te tikken. Wanneer er getikt was, speelden we steen-papier-schaar om te kijken of de mens ook de stof aan de olifant moest geven. Dit was een leuk maar vermoeiend spel.

Toen gingen we slapen! Morgen weer een spannende dag. Doei!

Bekijk de foto’s

Donderdag, 29 juli 2010

Lees het logboek

Marco

Vandaag was het de laatste volle dag dat de welpen bij dit ZoKa aanwezig waren. Helaas was het niet de mooiste dag van de week, maar dit hield de welpen niet tegen om de activiteiten te doen welke gepland waren.

Nadat we overheerlijke wentelteefjes als ontbijt hadden gegeten, werd de tijd iets gerekt omdat het hard aan het regenen was. Toen het eindelijk droog werd, vertrokken we met z’n allen richting het centrum van Apeldoorn. Het eerste gedeelte van de dag was namelijk gereserveerd voor het jachtgebied van Mowgli, de mens.

In de stad aangekomen, speelden we de city hunt. De welpen kregen een lijst mee van voorwerpen welke ze in de stad moesten vinden (zoals een lege doos, een kledingstuk etc.). Afhankelijk van het voorwerp kregen ze een verschillend aantal punten. De drie groepen, onder begeleiding van de leiding, liepen door de stad om zo de voorwerpen te verzamelen.

Na drie kwartier was dit leuke, maar ook spannende spel ten einde gekomen. Na het tellen van de punten kwam de groep van Martijn als winnaar uit de bus. Opeens begon het ontzettend hard te regenen, waarop de welpen gingen schuilen in een Apple store.

Toen de regenbui over was getrokken, vertrokken de welpen richting een busstation om ‘s middags te gaan zwemmen. Dit was natuurlijk voor het jachtgebied van Jacala de krokodil en Malgi de vis. Aangekomen bij het zwembad lieten de welpen hun zwemkunsten zien.

Er was een binnenbad, een warm binnenbad, een wedstrijdbad, een glijbaan en zelfs een buitenbad. Zelfs toen het regende waren er een aantal welpen in dit buitenbad te vinden! Tegen half vijf vertrokken we weer richting de blokhut, om daar te genieten van een heerlijk bord friet.

Zoals gebruikelijk op scouting kampen, is de laatste avond altijd de Bonte avond. De welpen werden in verschillende groepjes verdeeld, en aan hun werd gevraagd om een (kort) stukje op te voeren. Dit moest wel te maken hebben met het thema van het kamp: Jungle Boek.

Een groepje beeldde een stukje uit de Jungle Boek film uit. Anderen vertelden over het Jungle Journaal, en lieten met “filmpjes” zien wat er die das was gebeurd. Ook was er een ontzettend leuke quiz uitgewerkt, waarbij mensen moesten staan of zitten om te laten zien welk antwoord ze kozen. Verder was er ook een ontzettend mooie tekening, waarop alle dieren van het Jungle boek verhaal te zien waren. Ook werd een ontzettend gestoorde aap uitgebeeld!

De leiding had een leuke presentatie van de foto’s van de afgelopen week in elkaar gezet, met de titel “De Welpen en Mevrouw Broek Omhoog”. Hierbij werd een avontuur getoond van de Welpen m.b.v. verschillende leuke foto’s! Al met al, een zeer geslaagde bonte avond.

Als afsluiter mochten de welpen gezellig in het leiding lokaal komen, om daar lekker te chillen, drinken te drinken en chips te eten. Ook werd er leuke muziek aangezet. Om 11 uur vond de leiding het alweer laat genoeg, en stopte iedereen in bed. Eliza las het laatste hoofdstuk uit haar boek, en de welpen sliepen dan ook snel. Morgen de laatste dag!

Bekijk de foto’s

Vrijdag, 30 juli 2010

Lees het logboek

Marco

Dat de welpen moe waren, was wel te merken. Ze sliepen wel tot (!) half 9 uit. Toch moesten ze daarna wel opschieten met ontbijten en hun spullen opruimen, om kwart voor 12 zouden de ouders komen om iedereen op te halen.

Heel veel spannends gebeurde er deze dag niet: Alle welpen ruimden hun eigen spullen op (met hulp van de leiding), de lokalen werden geveegd en alles werd terug op hun plaats gezet. Ook werden alle knutselspullen van de afgelopen week ingepakt en klaargezet om meegenomen te worden.

Nadat de welpen het meeste werk hadden gedaan, gingen ze met Bryan naar het veldje om een potje te voetballen. De overige leiding ruimde de rest van de blokhut op. Toen het bijna tijd was, kregen de welpen nog een mooi insigne als aandenken aan dit kamp van Martijn. De ouders brachten de welpen naar huis, en dit was dan ook het einde van het kamp.

Wij – de leiding – willen iedereen bedanken voor dit ontzettend leuke en gezellig kamp! We hopen dat jullie het naar jullie zin hebben gehad. Wij in ieder geval wel! Tot na de vakantie!