Hemelvaartkamp 2012

Precies vijf jaar geleden waren de Welpen (toen nog de Esta’s) op Hemelvaartkamp in Overasselt, en ook dit jaar gingen we naar hetzelfde kampeerterrein. Door stom toeval stonden we op precies dezelfde plek als vijf jaar geleden, alleen nu stonden de Scouts op het terrein ernaast. De weersvoorspellingen zagen er goed uit, en dus kon het kamp al eigenlijk niet meer mis gaan. Het thema tijdens het kamp was De Olympische Spelen, aangezien ze dit jaar in London worden gehouden.

Voor de leiding begon het kamp niet geheel vlekkeloos; een auto kon de parkeergarage niet uitgereden worden, spullen moesten nog ingepakt worden en dingen waren vergeten. Al met al vertrokken we later dan gepland, en kwamen tijdens het opzetten van de tenten erachter dat het grondzeil van de leidingtent nog in Arnhem lag. Gelukkig hadden we nog een extra tent mee, dus werd die opgezet naast de tenten van de Welpen. Terwijl we bezig waren met het opzetten van de keuken, kwamen de eerste Welpen al binnendruppelen.

Allereerst gingen we met z’n allen even lunchen en het terrein verkennen. Vooral het moeras (de Overasseltse Vennen) maakte erg veel indruk. In de tussentijd werd het eerste programma-onderdeel in thema voorbereid, wat al klaar stond toen de Welpen terugkwamen van hun wandeltocht.

Bekijk de foto’s van het Welpen HeKa 2012

Hemelvaartkamp 2012

Net zoals bij de echte Olympische Spelen, begonnen we met een openingsceremonie. Hierbij werden de Welpen in drie groepen verdeeld, en het was per groep de bedoeling de Olympische fakkel aan te krijgen. Allereerst moest een luciferbaan worden gemaakt over een afstand van ongeveer een meter, waarbij een waxinelichtje aangestoken moest worden. Terwijl dit waxinelichtje nog brandde, diende de rest van het parcours te worden gedaan. Dit parcours bestond uit de volgende onderdelen: Door ringen heenlopen, een puzzel maken, waxinelichtjes uitkrijgen met water, het waxinelichtje doorgeven en (een variant op) Jenga. Wanneer dit alles was gedaan, kon je proberen met je waxinelichtje de Olympische fakkel aan te steken. Raar maar waar: Alle teams deden dit op hetzelfde moment! Een echte winnaar kon dus niet worden aangewezen, en dit beloofde al veel spanning tijdens de start van het kamp.

Hemelvaartkamp 2012

Na wat te hebben gedronken, gingen we gelijk door met een heuze heptatlon. Hierbij werden verschillende spellen gespeeld, waaronder schoenschoppen, jeu de boules, op handen en voeten lopen, rennen en meer. Voor ieder onderdeel kon je een gouden, zilveren of bronze medaille winnen. Natuurlijk wilde de Welpen dit maar al te graag, en deden daarom extra hard hun best. Ondanks dat sommigen geen medaille konden bemachtigen, werden er tijdens het gehele kamp meerdere malen medailles uitgereikt voor de verschillende onderdelen. Inmiddels was het al zo laat geworden, dat we moesten gaan eten. De Welpen kregen een heerlijke pasta voorgeschoteld met rode saus, met vruchtenyoghurt als toetje.

Hemelvaartkamp 2012

Lijnbal was het volgende spel wat de Welpen gingen spelen. Deze variant van volleybal was extra speciaal, aangezien de leiding bepaalde (aan de hand van sportiviteit, samenspel etc.) wie de medailles voor dit onderderdeel kon winnen. Na ook voor deze sport de medailles te hebben uitgedeeld, gingen de Welpen een rustige activiteit doen. Om toch in thema te blijven, gingen we een Olympisch Station kleien. Een aantal Welpen trok dit onderwerp wat breder, en maakte voorwerpen zoals de Big Ben, het logo van de Olympische spelen of iets anders. Zelfs voor dit onderdeel kon een medaille gewonnen worden. Intussen was het al zo laat geworden, dat het tijd was voor de Welpen om naar bed te gaan. Na het tandenpoetsen en omkleden, zochten ze hun plakje in hun tent op, in afwachting wat de volgende dag zou gaan brengen.

Hemelvaartkamp 2012

Om half zeven kon de leiding de eerste Welpen die wakker waren al horen praten. Marco en Martijn besloten hierop een heuze boot camp te gaan doen. Alle Welpen hadden vijf minuten de tijd om zich om te kleden, en in een rij te gaan staan (er was een tentgroep die nog volledig sliep, maar die stond wel als eerste buiten). Martijn rende voorop – met daarachter alle Welpen – een rondje om het moeras. Marco gaf ze daarna instructies voor het opdrukken, hakkenbillen etc. Een lekker begin van de dag dus, dat belooft wat! Iedereen liep alweer terug naar de tenten, waar de andere leiding al bezig waren met het ontbijt. Dorian bakte daar lekkere eitjes met of zonder spek voor iedereen. Na het ontbijt kon iedereen even vrij spelen, zodat de leiding het volgende programma-onderdeel kon voorbereiden.

Hemelvaartkamp 2012

Het begon een klein beetje te druppelen, maar dat weerhield de Welpen er niet van om gewoon verder te gaan met het programma. Gelukkig was het ook weer snel droog. Er werden borden opgehangen met cijfers erop, en de Welpen vroegen zich af waar dit voor was. Later legde de leiding uit, dat we gingen boogschieten. Opeens begrepen de Welpen het: de borden waren schietschijven! De bogen moesten wel eerst zelf worden gemaakt, de pijlen werden uitgedeeld. Daarna konden de Welpen zich wanen als een echte Robin Hood, en schieten op de scores. De een deed het wat beter dan de ander, maar wederom werden hier ook medailles uitgedeeld. Na dit spannende onderdeel, speelden we het IQ-spel. Hierbij moesten de Welpen niet een te hoog IQ krijgen (anders moest je naar het gekkenhuis), of een te laag IQ (anders moest je naar de basisschool). Een erg leuk spel, wat we misschien vaker gaan spelen!

Hemelvaartkamp 2012

Na de lunch kregen de Welpen te horen dat ze hun zwemspullen moesten pakken. Door de leiding was namelijk een spannende tocht uitgezet van het kampterrein naar het zwembad. Het enige wat de Welpen meekregen, waren een kaart met daarop het begin- en eindpunt, met een paar controlevragen tussendoor. Het was dus aan de Welpen zelf om de goede route te zoeken! De drie groepen hadden ieder een leiding mee, en helaas verprutste Martijn het (een beetje) voor dat groepje. Al met al was het groepje met Kanter en Bryan het snelste, al was het groepje van Marco wel het eerste aanwezig (Kanter en Bryan waren later gestart). Gelukkig kwam het groepje van Martijn – die al eerste waren gestart – niet veel later binnen, zodat we met z’n allen konden gaan zwemmen. Helaas was het wedstrijbad dicht, dus konden we geen zwemwedstrijden houden. Verder hebben we ons wel vermaakt.

Hemelvaartkamp 2012

De Welpen waren al ontzettend bang om de hele tocht terug te lopen naar het kampterrein, maar gelukkig was daar Dorian met de auto om ons op te komen halen. Als avondeten kregen we friet, wat (bijna) iedereen natuurlijk lekker vindt. Het toetje, een bananenboot, moest echter worden verdiend door een variant op het smokkelspel te spelen. Hierbij moesten de Welpen alle letters van het woord Bananenboot naar de overkant zien te krijgen, zonder getikt te worden door de douane (de leiding). Uiteindelijk kreeg iedereen een bananenboot, en deze werden klaargemaakt bij het kampvuur. Hulde voor Martijn, die deze bananen voor iedereen in/uit de hete kooltjes heeft gelegd/gehaald en omgedraaid. Na het oppeuzelen van de bananen, ging iedereen naar bed.

Hemelvaartkamp 2012

Op de laatste dag van het kamp sliepen de Welpen al iets langer dan daarvoor; om half acht werd de leiding wakker van pratende Welpen. Het was nu aan Bryan de eer om te gaan ochtendgymnastieken. Na het ontbijt en vrij spelen, werd een variant gespeeld op Levend mastermind. Hierbij moesten de verschillende olympische ringen (de kleuren) worden verdient, door de leiding te vinden en ze te verslaan met een soort steen, papier, schaar met sporten. Helaas had de leiding het spel net verkeerd ingeschat, waardoor het voor sommige Welpen net iets moeilijker was dan werd gedacht. Toch was het een erg leuke variant op het spel. Terug op het kampterrein aten we de eerder gemaakte lunchpakketjes, en speelden daarna een potje trefbal. Kanter had in de tussentijd het kampterrein in zes stukken verdeeld, om daar naar Olympische ringen te zoeken (die de Welpen zelf moesten verstoppen).

Hemelvaartkamp 2012

Het laatste spel volgde kort daarop. Dit laatste spel, de eindceremonie was een groot postenspel waar meer dan 40 medailles gewonnen konden worden. Alle Welpen werden ingedeeld in een groepje van twee personen, en kregen ieder een kaart van het gebied mee. Op die kaart waren verschillende posten aangegeven in een bepaalde kleur. Bij iedere post stond een leiding, waar twee verschillende spellen/sporten gedaan konden worden. Ieder team had een vaste volgorde bij welke posten ze langs moesten lopen, en iedereen liep dus door elkaar. Een aantal van de sporten waren: Gewichtheffen, vissen, kruiwagenrace, voetballen en boomstam dragen. In het hele gebied hingen ook nog eens vragen, waar de Welpen ook nog een medaille mee konden verdienen! Tijdens het spel kwamen de eerste ouders al aan, maar gelukkig was het spel net op tijd afgelopen en had iedereen alle posten kunnen doen. Terug op het kampterrein werden – onder toezicht van Dorian die de Olympische vlam vasthield – de laatste ronde medailles door Marco uitgedeeld. Martijn gaf iedereen nog een insigne van het kampterrein, voordat de Welpen moe maar voldaan naar huis gingen.

Hemelvaartkamp 2012

De leiding wil alle aanwezige bedanken voor het gezellige kamp! Hopelijk zit het weer ons net zo mee op het aankomende zomerkamp in Nijmegen.