Afgelopen weekend (zaterdag 31/01/09 en zondag 01/02/09) hebben de Esta’s een weekendkamp gehouden, samen met de Welpen van de Christoforus. In totaal waren er bijna veertig (40!) kinderen! Het was een heel gezellig en geslaagd weekend, dat volgend jaar zeker weer gehouden kan worden.

Klik op ‘Lees meer…’ om te lezen wat de Esta’s en Welpen dit weekendje zo al gedaan hebben.

Zaterdag 13:00 uur

Rond kwart voor één werden de eerste Esta’s en Welpen door hun ouders op de blokhut van de Christoforus afgezet. Toen iedereen er was en alle slaapspullen in het welpenlokaal waren gelegd, kon de opkomst beginnen. Het kostte uiteraard geen enkele moeite om iedereen stil te krijgen, want alle Esta’s en Welpen wilden heel graag beginnen met openen.

Na de opening kon het programma echt beginnen. Het thema van het weekend was -uiteraard- de kredietcrisis en de kinderen hadden als doel zoveel mogelijk geld te winnen.
Het eerste onderdeel waarmee punten verdiend konden worden, was het lopen van een tocht. Marco had een heel mooie tocht uitgezet, met echte scouting-routetechnieken. Ondanks de kou heeft drie van de vier groepjes toch de hele tocht uitgelopen én beide posten bezocht. Op deze posten konden extra punten worden verdiend voor de rest van het kamp.

Toen iedereen weer op de blokhut was teruggekomen hebben we iets gedronken om bij te komen -en op te warmen!- van de zware tocht. Hierna hebben we een supergaaf spel gespeeld: “het huis dat gek maakt”. Hierbij is het de bedoeling dat groepjes kinderen de leiding zoeken, die verstopt zit in de blokhut. Hier kunnen ze proberen hun kaartjes te ruilen voor ‘betere’ kaartjes, om uiteindelijk de schat te krijgen. Natuurlijk is niet alle leiding even makkelijk en kon je ook niet bij iedereen alle kaartjes ruilen. De Esta’s en Welpen werden dus de hele blokhut doorgestuurd, op zoek naar de juiste ruilpost. Met veel moeite en na vele kilometers door de blokhut te hebben gerend, is de schat gevonden.

Na zo’n lange en vermoeiende middag, was het tijd om te gaan eten. Helaas waren de spruitjes op, dus moesten we noodgedwongen friet halen… Dit duurde helaas iets langer dan verwacht, maar gelukkig konden de Esta’s en Welpen rustig aan tafel wachten tot het eten was gearriveerd. Hierbij werd natuurlijk nauwelijks geluid gemaakt, zodat een mooi rustmomentje ontstond voor de leiding (…).

Na het eten was het natuurlijk tijd voor een avondspel. Iedereen had heel erg goed zijn best gedaan bij het lopen van de tocht en kreeg hier dan ook twintig dollar voor. Met deze twintig dollar konden de kinderen spelletjes tegen elkaar en tegen ‘de bank’ spelen. Uiteraard was het de bedoeling dat iedereen zijn fortuin vergrootte, maar helaas was er ook een aantal jonge gokverslaafden, dat vrij snel failliet was…

Aansluitend aan de casino-avond gingen we een film kijken. Gelukkig hadden we een beamer weten te regelen, waardoor iedereen de film goed kon zien. Toen de film was afgelopen was het inmiddels al bijna half twaalf! Tijd dus, om te gaan slapen. Nadat iedereen zijn tanden had gepoetst en in zijn bedje was gekropen, was het heerlijk rustig. Na zo’n lange dag wilde iedereen natuurlijk direct slapen, dus de leiding heeft niet nog tot half één hoeven zeggen dat iedereen stil moest zijn. Ook heeft er niemand voor straf in de keuken hoeven slapen.

Zondag 07:00 uur

Halverwege de nacht besloten de Esta’s en Welpen dat zij -in tegenstelling tot de leiding- genoeg hadden geslapen. Het was dan ook zaak zo snel mogelijk op te staan om door de blokhut rond te rennen. Dit uiteraard onder luid geschreeuw en gegooi met deuren. De leiding moest immers ook bijtijds opstaan. Nadat iedereen zijn slaapspullen had opgeruimd en had mogen genieten van een overheerlijk ontbijt was het tijd voor de ochtendgymnastiek.

De leiding is uiteraard niet helemaal gek, dus dit onderdeel werd overgeslagen, waarmee het tijd was voor het eerste programma-onderdeel van de zondagmorgen. We gingen een smokkelspel doen in het bos. Hierbij waren er twee groepen smokkelaars en één groep douaniers. Het was de bedoeling dat de smokkelaars de grens overstaken zonder getikt te worden, om zo punten te behalen. Uiteraard moest de douane dit voorkomen, door de smokkelaars te tikken en hun smokkelwaar af te nemen. Het was een heel leuk spel, waar iedereen erg actief aan meedeed, maar helaas was het zó ontzettend koud, dat we besloten terug te gaan naar de blokhut.

Na wat gedronken te hebben konden de Esta’s en Welpen even zelf spelen. Hierna was het tijd voor alweer het laatste spel van het kamp. Door de hele blokhut waren meerkeuzevragen verstopt en het was de bedoeling dat de kinderen in tweetallen op zoek gingen naar de vraag met het nummer dat op hun kaartje stond. Wanneer ze bij de leiding het juiste antwoord gaven, kregen ze een nieuw nummer. Uiteraard was het de bedoeling zo snel mogelijk alle vragen te beantwoorden.

Inmiddels was het al kwart over twee en bijna tijd om naar huis te gaan. Iedereen mocht nog even vrij spelen en de leiding begon alvast met opruimen. Rond kwart voor drie kwamen de eerste ouders en was het dus tijd om het kamp te beëindigen. Rond drie uur was het kamp echt voorbij en ging iedereen, onvermoeid, naar huis.

De leiding vond het hartstikke gezellig en we hopen dat jullie het ook naar jullie zin hebben gehad! Wellicht volgend jaar weer!