Na een natte week zijn de Esta’s weer teruggekeerd vanuit het oude Griekenland. De afgelopen week was de blokhut in Oosterhout gehuld in een Griekse sfeer, met tempels, potten, goden en oud-Griekse kledij. Het Esta zomerkamp 2008 was namelijk volop in gang, met als thema: De Oude Grieken.

De Grieken van de Aerendheemgroep hebben een flink avontuur beleefd en iedere dag een stukje van het logboek bijgehouden. Het logboek is te lezen door te klikken op “Lees meer”. 

Klik hier voor het YouTube-filmpje van de diapresentatie van de leiding, gemaakt voor de bonte avond.

We hopen dat jullie het, net als de leiding, allemaal erg leuk hebben gehad. We wensen iedereen een fijne vakantie en we zien jullie weer met de Airborne-wandeltocht

Zaterdag 5 juli

 • Jesse Dekker
 • Bart Lengkeek

We verzamelden onder het viaduct bij de blokhut. We gingen in de auto’s zitten en vertrokken. Toen we aankwamen gingen we rondkijken en de blokhut verkennen. Ook gingen we middageten, met een paar van de ouders. De auto van Eliza was verkeerd gereden en kwam later aan, haha! Tijdens het verkennen van de omgeving gingen we een spelletje doen, namelijk boompje verwisselen.

Toen we terug kwamen gingen we voetballen en vrij spelen. Ik (Jesse) ging Politietje & boefje met Daan, David en Sjoerd. Ik (Bart) was aan het voetballen. Vervolgens gingen we eten: Penne met gehakt en saus (Bart: Ik noem het macaroni). Na het afwassen & vrij spelen gingen we met z’n allen voetballen. Ik (Bart) had elf doelpunten gescoord! Ik (Jesse) was keeper en verdediger.

Daarna gingen we een smokkelspel in het bos doen. Dit spel was verzonnen door Eliza en was best wel leuk. Je moest door de douane komen met woordzoekers en een leven. Het blauwe team had gewonnen (Jesse: Mijn team!).

Toen gingen we vrij spelen, stand in de mand-en en binnen spelen. Spelletjes zoals Jungle Speed en tekenen. Nu is de dag voorbij en gaan we slapen. Doei!

Zondag 6 juli

 • David Huibers
 • Hannah Bilderbeek

We werden best vroeg wakker en ik (David) heb lekker gekaart met Joris, Daan en Bart. Ik (Hannah) was half 8 wakker en ik had lekker geslapen. Toen gingen we ontbijten en daarna tanden poetsen. Bij het ontbijt hadden we ook ei met spek, gemaakt door Marco, en dit was super lekker.

We gingen daarna naar buiten om te gaan slagballen. Ik (David) vind slagbal eigenlijk nooit zo leuk. Ik (Hannah) vond het juist wel heel leuk! Het team van David had gewonnen. Het team waar Sjoerd in zat had verloren (en ik (Hannah) ook), en toen ging Sjoerd de regendans doen.

Vervolgens gingen we met de grote tractorbanden een race houden. Dan moest je slalommen om de pionnen en daarna om de goals heen en daarna weer terug slaan. Willem en Eliza hadden 40 seconden en Mark ook. Maar Mark had gewonnen omdat hij in z’n eentje was, en Eliza en Willem met twee.

Daarna gingen we middageten. Hier aten we gewoon boterhammen. Toen mochten we even vrij spelen. Tijdens dit vrij spelen gingen we slaapzak-karate doen. In de finale stonden Daan en ik (David). Iedereen kwam kijken naar de hevige strijd in de slaapzakken. De spannende strijd werd beslist en ik (David) heb (natuurlijk) gewonnen.

Het thema werd bekend gemaakt door de leiding en dit was het thema: “De oude Grieken”. We werden in groepjes verdeeld. Hannah en David zitten bij Thomas, Thomas en Sjoerd. Wij hebben de God Poseidon. De andere goden zijn Zeus en Hades.

We moesten een tempel, een God en een bakje kleien. In dit bakje konden muntjes die we kunnen verdienen tijdens de verschillende spelletjes. Wij hadden de meeste muntjes gekregen (drie!) omdat we het mooiste gekleid hadden.

Toen gingen we naar buiten om te volleyballen. De eerste keer had ik (Hannah) verloren, de tweede keer gewonnen. De tweede keer had Sjoerd verloren en ging hij weer de regendans doen.

Daarna mochten we vrij spelen. Ik (David) ging met Marco en een paar anderen het super gave spel Machiavelli spelen. Ik (Hannah) ging met Eliza woordenzoekers doen.

Vervolgens gingen we eten. We aten rijst met pinda of zoet-zure saus. Dit vonden we een beetje lekker. Tijdens het eten kwamen er grote zwarte wolken over ons heen en het begon een beetje te regenen. De regendans van Sjoerd werkte (erg raar)!

Na het eten en afwassen gingen we naar binnen om door te gaan met het thema. We gingen kleding maken van een oud laden die we mee hebben genomen (sommige niet), om er uit te zien als een echte oude Griek. Ik (David) zag er eerder uit als een Turk, want ik had een hoofddoek op.

‘s Avonds gingen we een film kijken (Over the Hedge, Beesten bij de Buren). Deze film was erg leuk! Maar ik (Hannah) viel in slaap tijdens de film. Daarvoor ging het heel erg hard regenen, want Sjoerd had twee keer de regendans gedaan.

Het was half twaalf toen de film was afgelopen en daarom gingen we daarna slapen. Wel te rusten!

Maandag 7 juli

 • Joris Slooten
 • Marlies Logtenberg

We werden wakker en ik (Marlies) dacht “Ik wil even doorslapen”, maar Thomas had me wakker gemaakt. Iedereen was nog een het slapen en ik dacht dat het vroeg was, maar het was eigenlijk al vijf over negen. Ik (Joris) wist wel dat het laat was, want het was al heel licht. Ik was al wakker omdat veel andere kinderen ook al wakker waren en geluid maakten.

Bart was vandaag jarig! Hij kreeg tijdens het ontbijt een cadeautje en we hadden met z’n allen voor hem gezongen. In zijn cadeautje zat een doos met touwen waarmee hij knopen kon leggen, met daarbij een boekje met uitleg. Toen mochten we even voor ons zelf spelen, omdat de afwas werd gedaan.

Daarna gingen we met de olympische groepjes voetballen. Als de tegenpartij scoorde, dan lag je er uit en moest je wisselen. Wij waren tweede geworden. Daarna ging het regenen en moesten we naar binnen. Daar mochten we vrij spelen. Ik (Joris) ging met een paar kinderen Machiavelli spelen. Ik (Marlies) ging kijken bij het spel.

Toen gingen we naar buiten om het kat en muis spel te spelen, weer met de olympische groepjes. De staart was het lint van de muis. Bij elk groepje zat één kat. Ik (Joris) was de kat van ons groepje. Ook hier waren we tweede geworden, maar die telde helaas niet omdat het (weer) ging regenen. Steeds als we een spelletje buiten wilde spelen, ging het regenen. Wat vervelend!

Vervolgens gingen we weer naar binnen om vrij te spelen. Ik (Joris) ging met een groepje pokeren. In dit groepje zaten ook de leiding Mark en Marco. Ik (Marlies) deed ook even mee met pokeren, maar ging daarna iets anders doen (vervelen). Toen stond ik (Joris) voor met pokeren. We stopten omdat het saai werd.

Ik (Marlies) en Hannah wilden achteruit op het Hannahrek duikelen met één been over het hek heen. Dit lukte mij (Marlies)!!! Ook Hannah was het later gelukt.

Toen gingen we avond eten. We aten pannenkoeken omdat Bart jarig is (wat een geluk!). Ik (Joris) had zes van deze heerlijke pannenkoeken opgegeten. En ik (Marlies) had er twee, waarvan één met kaas. Toen kon ik (Joris) bijna het laatste hapje niet opeten, want ik moest heel nodig poepen. Omdat Marco zei dat ik pas naar de WC mocht als ik het op had, at ik hem snel op en rende naar het toilet.

Na het eten gingen we buiten een spel met de rugbybal doen. We vonden het heel leuk, maar toch jammer dat we hadden verloren. Gelukkig konden we hier geen punten mee verdienen voor het Griekse thema.

Daarna gingen we naar binnen om taart te eten. Ook had Eliza een aantal slingers opgehangen. We gingen nog een keer zingen en Bart blies de kaarsjes op de taart uit. Ik (Marlies) had de taart niet opgegeten. Ik (Joris) hoefde geen taart omdat ik al zoveel pannenkoeken had opgegeten.

Toen gingen we naar de slaapkamer en zei de leiding dat we een spel gingen doen, maar dit ging later toch niet door. Nu gaan we slapen, tot morgen!

Dinsdag 8 juli

 • Daan den Hartog
 • Willem Tjepkema

Ik (Daan) werd wakker en dacht “Ik heb er zin in!”, maar het was wel vroeg en toen heb ik even gepraat met David. Toen kwam de leiding binnen en zijn we ons gaan aankleden. Daarna ging ik naar de ontbijtzaal om te ontbijten. Daar heb ik (Daan) nog het spel gespeeld waar we mee bezig waren (Machiavelli) om daarna te gaan ontbijten. Ik (Daan) had vier boterhammen op en ik (Willem) drie.

Na het eten deden we onze schoenen aan en gingen naar buiten. We deden een spel met puzzelstukjes. Ik (Willem) vond het spel wel leuk, maar ik werd wel iedere keer getikt. Ik had er anders ook wel één terug gepakt! Want Hannah ging terug en toen tikte ik haar. Ik (Daan) vond het spel ook wel leuk en was aan het verdedigen. We hadden al negen puzzelstukjes. Net toen Bart weer weg wilde gaan, begon het te regenen. Eerst waaide het alleen heel hard, maar later kwam de regen.

Toen zijn we naar binnen gegaan om verder te spelen aan Machiavelli (Daan). Ik (Willem) ging bij de slaapzaal iets doen. Na even vrij te hebben gespeeld, gingen we middageten.

Na het middageten gingen we het kat- en muisspel afmaken, want daar waren we de dag ervoor nog mee bezig. Ik (Willem) vond het spel niet zo leuk, maar dat kwam omdat ik pijn had aan mijn knie. Ik (Daan) was erg goed in het wegrennen. Hannah heeft echt een goede conditie, die bleef maar rennen!

Toen het spel was afgelopen, gingen we trefballen. Ik (Willem) deed niet mee aan het spel. Ik (Daan) deed wel mee, maar vond het niet zo leuk. Dit kwam omdat we de hele tijd verloren. Maargoed, dat hoort bij het spel!

Daarna gingen we weer naar binnen, om een spelletje levend kwartet te spelen. Ik (Willem) was David2. David zelf was daar niet zo blij om. Ik (Daan) was Eeuh.. Wacht even. Deze werd ook heel lang niet geraden en vaak fout geraden. Daarom bleef ons groepje lang in leven en kregen we ook punten.

Toen gingen we vrij spelen en avondeten. Bart, maar vooral Joris, hadden erg hun best gedaan tijdens het koken. Joris moest namelijk zijn insigne koken nog verdienen. We aten gebakken aardappelen met een hamburger en sla. Ik (Willem) vond het lekker! Ik (Daan) vond het ook erg lekker, vooral de gebakken aardappelen.

Tijdens de afwas na het eten, ging ik (Daan), samen met David, Thomas, Jaçek, Bart en Joris feesten in de keuken. Marco heeft alles gefilmd! Het was heel gezellig en leuk, lekker gek doen. Jaçek ging allemaal rare pasjes maken, maar deed wel gezellig mee.

Daarna gingen we levend memory spelen. Dit was een spel van Marlies. Ik (Willem) vond het heel leuk! Ik mocht ook op de gang en moest tegen Joris. Ik (Daan) wilde niet op de gang want ik wilde veel liever in het spel meedoen.

Als afsluiting van de avond, hebben we een film gekeken, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. We hadden hem al wel een keer eerder gezien, maar hij was wel erg leuk! Na afloop van de film was het al half twaalf en gingen we snel naar bed. Tot morgen!

Woensdag 9 juli

 • Sjoerd Bilderbeek
 • Julian Kuipers

Ik (Sjoerd) werd wakker om ongeveer zeven uur en dacht: “Waarom slaap ik niet zo lang als de anderen?” Willem slaapt de hele tijd. Als ontbijt had ik (Julian) een bruine boterham met ham en kaas. Ik hou heel erg van hartig beleg. Ook hadden we ei met spek, dit was erg lekker!

Na het ontbijt gingen we de kampdoop voorbereiden. Ik (Sjoerd) vroeg me af wat we dit keer zouden verzinnen. Ik was ook bang dat ik hem moest doen. Uiteindelijk heb ik geholpen de kampdoop klaar te zetten en heb geholpen waterballonnen te maken.

Ik (Julian) kreeg wel de kampdoop. Eerst werd ik geblinddoekt. Toen moest ik een touw vastpakken en werd ik ergens heen begeleid. Daarna moesten we het touw loslaten en ging ik appelhappen in een bak met water. Toen moest ik met mijn hoofd in een bak poedersuiker. Mijn hele gezicht was wit! Daarna moest ik iets proeven: Dit was yoghurt, met chocoladehagel, stroop, jam. Dit was eigenlijk best lekker! Toen moest ik een klein parcours afleggen. Ik moest eerst onder een zeil door kruipen en daar lag allemaal modder onder. Dit had ik later pas in de gaten, maar ging gewoon door. Toen kwam ik bij een grote band en moest daar door heen kruipen. Daarna nog over een andere band. De waterballon die ik de hele tijd vast had, moest ik op het laatst boven mijn hoofd uitknijpen.

De kampdoop vond ik (Sjoerd) wel heel spannend, of het parcours wel goed werkte. Ook vroeg ik me af hoe het drankje smaakte. Julian: “Uiteindelijk is het een soort van toetje”. Sjoerd: “Je weet nooit of toetjes lekker zijn of niet”. Het was zeker wel leuk!

In de ochtend hadden we lunchtpakketjes gemaakt, omdat we ‘s middags gingen zwemmen. Het zwemmen viel helaas letterlijk in het water, omdat het begon te regenen toen we net aan het zwemmen waren. Het was een buitenzwembad. De regenbui was groot en al gauw gingen alle kinderen uit het water. Dit was best jammer, want het was een leuk zwembad met een grote glijbaan, een speelpark, duikplanken, een skelterbaan en trampolines! Wat ook een beetje vervelend voor mij (Sjoerd) was, was dat ik vast bleef zitten in de glijbaan waardoor Bart tegen me opbotste.

Daarna liepen we weer terug naar de blokhut. Ik (Julian) heb toen Machiavelli gedaan. Daarna gingen we eten: Friet! Ik (Sjoerd) had er een frikadel bij met veel mayonaise en appelmoes. Ik (Julian) had er een kroket bij. Dit was super lekker, het lekkerste eten van de hele week.

Toen begon het avond te worden. We deden een wedstrijdje wie het eerste kon fluiten nadat we een heel beschuit hadden op gegeten. Dit was best leuk, alleen jammer dat we niet hebben gewonnen. Joris had namelijk gewonnen.

Daarna gingen we bowlen en raad eens wie er won van mijn groepje: Ik (Sjoerd)! Ik (Julian) had er niet zo veel omgegooid. Aan het eind ging het steeds een beetje beter. Het was ook wel moeilijk, bowlen met een voetbal en kartonnen bekertjes. Het was wel heel leuk!

‘s Avond gingen we een film kijken: Indiana Jones en “de magische beker” (of zo iets). De film was wel leuk (Sjoerd), maar wel een beetje bloederig. Ik (Julian) vond hem niet zo leuk en ging vrij snel naar de slaapzaal om te slapen. Het was jammer dat Julian op het laatste moment weg ging, want dat stukje was heel leuk.

Na de film was het al half twaalf en was het echt tijd om naar bed te gaan. Lezen kon niet meer, zo laat was het al. Als laatste dacht ik (Sjoerd) nog: Misschien wordt morgen wel net zo leuk als vandaag!

Donderdag 10 juli

 • Thomas de Roos
 • Jacek Torebko

Ik (Jacek) werd wakker, ging me omkleden en ging ontbijten. We moesten een lunchpakketje klaarmaken, want we gingen naar de stad. Ik (Thomas) wist het al van te voren omdat Martijn dit tegen me had gezegd. We kregen een tasje mee en liepen naar de stad, Oosterhout.

In Oosterhout gingen we het ruilspel doen. Mijn groepje (Jacek) moest de broodmix ruilen voor iets anders. Mijn groepje (Thomas) ook. Ik vond het erg leuk om door de stad te mogen lopen, zonder de leiding. Ik (Jacek) vond het wel een beetje moeilijk. Mijn groepje (Thomas) kwam nog een aantal onaardige mensen tegen. We gingen naar een kaasboer en ruilden ons pak broodmix tegen een koebeker, die er heel mooi uit zag. Later gingen we naar een andere kaasboer en toen vroeg ik “Kunnen wij hier…”, maar ik kon mijn zin niet afmaken, want hij zei al “Wij doen niet aan die ruilspelletjes, dus opzouten!” . Bij ons (Jacek) gebeurde dat gelukkig niet.

Toen de tijd bijna op was, zei ik (Thomas): “Zullen we nog naar één winkeltje gaan?” Dit was een kledingwinkel. Hannah en Sjoerd dachten dat wij daar niks konden ruilen, maar toch kregen we een hele mooie armband gratis mee! Uiteindelijk werden we tweede, omdat het groepje van Joris een heel mooi waterpistool had geruild.

Het was wel heel leuk in de stad, maar het regende heel erg hard. Wij (Thomas) hebben jullie (de leiding) een aantal keer gebeld omdat we jullie niet konden vinden. Ook hebben we een aantal keer geschuild voor de harde regen, gelukkig hadden we allemaal een regenjas aan.

Toen iedereen er was, gingen we echt bowlen. Ik (Jacek) was de beste van de groep en had een score van 116. Ik had ook een paar keer een strike gegooid. Best goed voor een eerste keer! Ik (Thomas) had 99 punten, waarvan vier keer een spare was. We kregen te drinken en dit was erg lekker. Het was heel erg leuk! Ik (Jacek) was ook nog aan het schaatsen op de baan. Het was heel erg glad. Ook was een keer dat de bowlingbal uit mijn handen gleed, waardoor hij achter me viel.

Toen we klaar waren met bowlen en weg wilden gaan, ging het super hard regenen. Toch liepen we, als echte Esta’s, lekker door de regen heen. Met onze regenpakken natuurlijk.

Aangekomen op de blokhut moesten we voorbereiden op de bonte avond. Ik (Thomas) zat in het groepje met Jesse, Sjoerd en Hannah. Wij gingen een quiz voorbereiden, met tussendoor kleine grappige toneelstukjes. Het grappiste vond ik dat Sjoerd Jesse sloeg op z’n neus en dat hij ketchup op z’n neus had. Het leek net bloed. Ik (Jacek) zat bij Julian en Willem. Wij deden ook een quiz. Het was grappig want iedereen gaf antwoord.

Na het voorbereiden gingen we eten. We aten sla met een soort shoarma en stokbrood. Dit was erg lekker!

Toen we klaar waren met eten, was de bonte avond. Iedereen deed zijn eigen stukje. Die van Joris, Marlies, Bart en Daan was ook een quiz, maar begonnen deze met stoere trucjes. Salto’s, koprollen en flikvlakken. Ook de leiding had een stukje voorbereid. Dit was echt het leukste! De leiding hebben allemaal verschillende foto’s van het kamp uitgezocht en hier een heel erg leuk verhaal van gemaakt: De zoektocht naar de verloren Knats.

Daarna werden de muntjes uitgedeeld en kregen de winnaars van het Griekse spel een prijs. Dit was een pokerset. De winnaars waren het groepje van Hades. Van de gewonnen muntjes konden we eten en drinken halen aan de bar. De lekkerste dingen waren snoep, cola en chips. Het was heel gezellig met muziek erbij. Ook waren er cocktails gemaakt. Jacek: “Deze waren heel erg lekker”.

Toen was het al bijna twaalf uur en gingen we snel naar bed toe. Morgen de laatste dag! Knatsie!

Vrijdag 11 juli

 • Jesse Dekker
 • Bart Lengkeek

Omdat wij ook de eerste dag samen in het logboek mochten schrijven, mogen we ook samen de laatste dag doen.

Eerst werden we wakker. Joost en Amber (Vader en zus van Joris) kwamen ons wakker maken. Dit was om Joris op te halen. Joris ging namelijk gelijk door naar Italië. Het was toen al bijna 10 uur. Toen gingen we aankleden en gelijk eten.

Na het eten werd de afwas gedaan en werden de tassen ingepakt. Dat was een hele klus. Toen moesten we hele blokhut schoonmaken. Ik (Bart) heb het zeil geveegd en schoongemaakt en twee lokalen schoongeveegd. Ik (Jesse) heb ook twee lokalen geveegd. Ook heb ik buiten papiertjes opgeruimd. Toen waren we klaar en ook de rest van de blokhut was zo goed als schoon (Volgens de Esta’s). Alleen Martijn was een huilie en vond het nog niet goed genoeg.

Toen gingen we onze lunchpakketjes eten en wachten op de ouders tot ze ons op komen halen. Heel veel Esta’s waren hun lunchpakketjes kwijt (Zoals ik (Jesse) ) . En dat was het einde van dit geweldige, supervette, retegave, ultracoole, heel erg natte, vol-met-huilie-en-knatsie-gestopte Griekse thema Esta kamp. Tot volgend jaar!