Esta ZoKa 2007
De afgelopen week klonken er veel .45 Colt Revolver schoten over de Lange Duinen bij Soest. Het Esta ZomerKamp 2007 was er namelijk volop in gang, met als thema: Het Wilde Westen.

Cowboys, bandieten, koeien, dames, er werd van alles uit de kast getrokken om het Wilde Weste naar Nederland te brengen. We vonden zelfs een schatkaart van de superieure Cowboy Billie Boem.

De cowboys van de Aerendheemgroep hebben een flink avontuur beleefd en iedere dag een stukje van het logboek bijgehouden. Deze is de lezen bij "Lees meer".

Om direct naar de foto’s van dit geweldige zomerkamp te gaan, klik dan hier.

Zaterdag 4 augustus

Jesse Dekker, Thomas de Roos

We kwamen bij elkaar bij de auto’s onder het viaduct bij de blokhut. Toen was Eliza een beetje dom want de ene keer mocht een auto niet rijden en de andere keer wel en dat was een beetje dom. Toen gingen we rijden en ik zat bij Thomas in de auto. Daarna kwamen we aan in Soest en moesten we even zoeken. Toen kwamen we bij de politie en toen vroeg de moeder van Thomas: "Weet u waar het scoutingkampeerterrein is?". De politie zei toen: "We hebben er twee, welke zoekt u?". "In Den Blieklaan" zei de moeder van Thomas. En toen ging werden we begeleid door de politie en die bracht ons naar de blokhut. Bedankt.

Toen hebben we afscheid genomen van de ouders die mee waren. Het was soms lachen bij het uitpakken want we waren de hele tijd aan het stoeien. We hebben in de slaapzaal gebabbeld. Toen dacht de leiding dat het leuk om een rondje te lopen om de buurt te verkennen. We gingen naar de Holland Woestijn. Dat is heel mooi. Daar hebben we even gespeeld en het was erg heet.

Vervolgens gingen we terug. We gingen een combinatie van Aardappeltjes in de Pan en Buskruit doen. Ik (Thomas) maakte zeven fouten tijdens het spel. Het was wel leuk! Toen hebben we wat gedronken. Daarna mochten we vrij spelen. Iedereen ging hutten maken. Wij hebben samen met Sjoerd een hele mooie hut gemaakt. We waren een beetje jaloers op andere kinderen zoals Jelle, Koen, Niek en Hugo omdat hun een veel mooiere hut hadden. Maar die van ons is ook goed gelukt.

Daarna gingen we eten. We aten macaroni. Hij was erg lekker. En ik (Thomas) had het grote mensenmenu opgegeten. Toen gingen we even naar de woestijn om te frisbeeën en ook hebben we TV-tikkertje gedaan.

En dat was het weer, we hebben de pyjama aangetrokken en gingen slapen. Dat was de eerste dag.

 

 


Zondag 5 augustus

Niek van Duivenboden, Marlies Logtenberg

We stonden op en hadden de nacht zeer lekker geslapen. Daarna gingen we ontbijten. Toen gingen we liedjes zingen uit het liedjesboek. Dit was heel gezellig. Bij het liedje "Cowboy Billie Boem" ging er een hoed rond. In die hoed zat een briefje. Op dat briefje stond een geheime tekst. Het kwam erop neer dat wij een waardige cowboy moesten worden om een schat te vinden. We gingen ons verkleden als cowboys.

Daarna maakten we een band voor het pistool. Deze werd in elkaar gezet met naald en draad. Hierna gingen we middageten.

Vervolgens gingen we een spel doen. De bedoeling was om briefjes van geld naar de overkant te brengen zonder getikt te worden door de bewaking. Je was een bandiet of een sherrif en wisselde later om. Het spel was heel leuk! Als je een bandiet was, was het het leukst.

Na het spel gingen we een ijsje eten. Toen werd ons gevraagd om je zwemkleding aan te doen. Dit werd gevraagd omdat we waterballonnen volleybal gingen doen. Ook dit was heel erg leuk en gezellig. Dit zorgde wel voor een watergevecht. Jelle wilde per se niet nat worden gemaakt, maar toch gingen veel kinderen op hem gooien. Marco gooide zijn ballon heel hoog door de bomen en toen bleef hij heel toen hij op de grond kwam. Daarna mochten we vrij spelen (hutten bouwen).

Later gingen we eten. Dit waren sla, schijfjes aardappelen en hamburger. Dit was heerlijk en verrukkelijk!

Na het eten hadden we een casino avond. Het was erg tof! Ik (Niek) had 32 fiches en ik (Marlies) had 30 fiches.

Toen gingen we tanden poetsen, dit logboek schrijven op de computer en slapen.

 

 


Maandag 6 augustus

Daan den Hartog, David Huibers

Vanochtend stonden we op. Daan wou niet uit zijn bed komen. Rens al helemaal niet. Toen hebben we ons aangekleed en brood gegeten met ei (dit was erg lekker!). We hebben aan de ondergrondse hut gewerkt.

Daarna moesten we verzamelen voor de laddercompetitie. Ik (Daan) zat bij Hugo in het team. Ik (David) zat bij Thomas. Het spel was leuk maar wel erg moeilijk. Vooral het puzzelen was moeilijk, de vragen en antwoorden opschrijven waren niet zo moeilijk. Ook gingen we drinken buiten. Toen het spel was afgelopen, gingen we kijken wie de meeste punten had. Daan en Hugo hadden gewonnen, daarna kwamen Bart en Marlies. Als 3e waren David en Thomas. De rest weten we niet meer.

Toen gingen we nog een keer boterhammen eten. Daarna gingen we weer aan de hut werken. Toen moesten we verzamelen om een ander spel te doen. We liepen naar de Nederlandse woestijn om daar een sluipspel te doen. De bedoeling van het sluipspel was om zoveel mogelijk rebussen en woorden op te lossen. Deze had de leiding op briefjes geschreven. Daarna gingen we terug naar de blokhut.

Terug op de blokhut gingen we fikkie stoken. David en Koen mochten het vuur maken. Daan, Bart en Hugo zaagden het hout. Eerst wilden we op het vuur koken, maar dit ging niet door omdat het begon te miezeren. De leiding dacht dat het harder zou gaan regenen, dus ze gingen ander eten voorbereiden. De regen hield alleen wel op! Wat jammer.

Toen gingen we saté met rijst en groente eten. Dit was erg lekker (super)!

"Eeeeuh" (Riepen we in koor).

En toen gingen we weer bij het vuur zitten dat half uit was, wat we weer helemaal aan hebben gemaakt. Toen hebben we met het vuur gespeelt en een fakkel gemaakt. Daarna gingen we boomtikkertje doen. Dit was zeer vermoeiend, vooral voor David.

Toen heb ik gedoucht (David) en ik heb bij het vuur gezeten (Daan). Toen gingen we drinken en kregen wat lekkers. Daarna moesten we tandenpoetsen en naar bed. Toen hebben we nog een brief gemaakt met Marco met dit alles erin. Wel te rusten!

 

 


Dinsdag 7 augustus

Koen Logtenberg, Jelle Cosijnse

Vanochtend werden we wakker en ik (Jelle) was nogal moe. Want we waren de nacht tot half drie opgebleven. We gingen ontbijten. Daarna gingen we een cowboyspel doen. Er was een cirkel en er was één cowboy en die moest er vier tikken. De vierde die hij tikte werd ook cowboy. Daarna gingen we zelf geld ontwerpen. Ieder had twee briefjes ontworpen en dat was leuk. Daarna gingen we naar de zandvlakte en daar deden we een leuk spel. We moesten in een zandheuvel graven naar stenen. We hadden iets van acht stenen waarvan er drie een kleurtje hadden. Geel, groen en rood. Degene die de stenen met een kleurtje gevonden hadden, die moesten de schep zoeken die hetzelfde kleurtje had. Waarmee ze gingen graven naar een grote steen. Daarna gingen we middageten, want we gingen naar het zwembad.

In het zwembad was het heel leuk. Vooral de glijbaan. We gingen met zijn allen in de glijbaan stilstaan en de stroomversnelling was ook heel leuk. Toen we thuiskwamen gingen we lekkere frietjes eten. Na de frietjes moesten een paar kinderen een kampdoop bedenken, waaronder ik (Koen) en nog een paar andere kinderen. De kinderen en leiding kregen eerst een blinddoek om. Ze moesten eerst in een bak met water een stukje appel met hun mond eruithalen. Daarna moesten ze in het meel duiken. Toen werden ze nat gegooid met vijf emmers water. Toen moesten ze onder een zeil doorkruipen waar modder lag. Toen ze eruit kwamen moesten de kinderen een drankje drinken met een sleutel erin. De leiding kreeg een emmer met heel vieze dingen erin (met onder andere pasta, hagelslag, beetje pindakaas, azijn, bloem, chocoladevla, vanillevla, zout, water, knoflook, ketchup, mayonaise en chilisaus). Toen werden ze heel vies. Daarna zeiden we de hele tijd ‘ranz lepary’ (rans lap).

Toen gingen de mensen van de kampdoop douchen en toen gingen we naar bed. (Wij (Jelle en Koen) gingen natuurlijk eerst nog een verhaaltje schrijven en dat ging zo..  Vanochtend werden we wakker.. ach laat toch maar.. Toen we dit stukje aan het schrijven waren, kwamen Hugo keihard binnen rennen en zei: we hebben een briefje gevonden!! Dit was een stukje van een kaart.

Koen en Jelle

 

 


Woensdag 8 augustus

Bart Lengkeek, Rens Schoenmaker

We werden om tien over tien wakker. Toen gingen we ontbijten. We hadden toen gebakken ei, behalve ik (Bart). Ik vond het wel heel lekker, zonder spek (Rens). Daarna hadden we programma. Eerst gingen we lasso werpen. Dit was erg leuk! We gingen hoefijzer werpen maar dan met de schoenen, dus een soort schoengooien. Toen deden we Amerikaanse Bizons, een variant op Hollandse Leeuwen en het was erg leuk.

Toen werd gevraagd wat we op onze boterhammen wilde hebben, omdat deze voor ons gesmeerd werden. Waarom dit werd gedaan, was ons niet verteld, maar we gingen weg met de bus. Het duurde bijna een uurtje! Toen waren we bij het militaire luchtvaartmuseum. Dit was erg leuk en mooi! Er waren allemaal verschillende vliegtuigen en straaljager met mitrailleuren, bommen en mijnen. We hadden ook een speurtocht gedaan door het museum. Bij die speurtocht moest je vragen beantwoorden. De antwoorden waren te vinden bij de vliegtuigen en deze moest je dan zoeken. Het was zo leuk, het was jammer dat we na een uur alweer weggingen. We gingen met de bus weer terug naar de blokhut.

Daarna gingen we eten. Wij (Rens en Bart) hadden geholpen om te koken. Hiervoor kregen we punten voor de donderdag avond voor spelletjes enzovoort. We aten gebakken aardappeltjes, knakworstjes en groente. De groente bestond uit wortels, doperwtjes en maïs. Vooral de aardappeltjes en de knakworstjes waren lekker!

Toen hadden we nog een avondprogramma. Dit was een soort stratego maar dan met cowboys en bandieten. Dit was echt heel leuk. Toen gingen we naar tanden poetsen en naar bed.

Eind.

 

 


Donderdag 9 augustus

Jelle Cosijnse, Koen Logtenberg

We werden wakker om half tien. Toen gingen we ontbijten en we gingen naar de stad. Het regende en daarom gingen we eerst nog nachtwachten. De tweede keer was ik (Koen) hem met nachtwacht. Toen het opgehouden was met regenen gingen we naar de lopend naar de stad (Soest). Mark had daar een speurtocht uitgezet met letters in de etalage en daar moest je dan een woord van maken. We aten in de stad boterhammen en iedereen had souvenirs voor de ouders, broers en zussen gekocht. Het groepje van Marlies, Jesse en Sjoerd hadden de speurtocht gewonnen.

Na de stad mocht iedereen vrij spelen. Na het vrij spelen mochten we de bonte avond voorbereiden. Toen gingen we eten: Lekkere tortilla’s. Ik (Koen) en ik (Jelle) aten een beetje heel goor. Maar dat maakte niet zoveel uit. Na het eten mochten we nog even voorbereiden voor de bonte avond. Daarna was de bonte avond bij het kampvuur.

Eerst kwam Sjoerd met zijn eigen toneelstukje. Dit was heel goed gelukt. Daarna kwamen Bart, David, Rens en Daan met een bankoverval. Vervolgens kwam ons stukje samen met Hugo en Niek. Daarvoor hebben we nog even gedronken. Ons stukje was een quiz. Daarna kwamen Marlies, Jesse en Marco met weer een bankoverval. Toen kwam nog een stukje van Marlies en Jesse wat helemaal niets met cowboys te maken had, maar wel leuk was. Het was iemand die ging collecteren voor het WNF. Toen kwam de leiding met hun toneelstukje. De leiding deed heel gek, maar het was wel heel leuk.

We hadden de hele week punten gespaard en nu mochten we deze punten uitgeven aan de bar in de blokhut. Ik (Koen) had de meeste punten (560 dollar) en ik (Jelle) had 500 dollar. Niek had de minste, namelijk 410 dollar. Maar het was wel ween beetje duur want één drankje was gelijk 100 dollar, maar het waren wel hele lekkere drankjes.

Daarna kwam Rens binnenrennen en zei: "We hebben het laatste stukje kaart gevonden met de schat erop!". Toen wilden we naar bed gaan, maar hadden wel zin om meteen de schat te zoeken in het donker om 11 uur. Toen gingen we de schat zoeken met fakkels. Dit was heel spannend want de boswachter mocht ons niet zien. Uiteindelijk hadden we de schat gevonden bij een dikke boom op de woestijn. Toen hoorde ik (Jelle) opeens de hond blaffen van de boswachter en doofden snel onze fakkels. De boswachter had een zaklamp en die kwam steeds dichterbij. Ook het geblaf kwam steeds dichter bij. "Nu gaan we rennen!" zei Marco en we renden allemaal terug naar het bos. De hond bleef maar blaffen. Dat was spannend!

Terug bij de blokhut keken we goed wat in de schatkist zat: Dit waren een soort insignes van leer. Er staat een cowboy op, op een paar met daarop de tekst "Esta ZoKa 2007". Daarna gingen we slapen alleen ik (Koen) had een beetje te veel gegeten bij de bar en in mijn slaap kotste ik. Gelukkig op m’n zusje en niet op Jelle. Toen ik wakker werd zat mijn hele matje vol met kots en m’n slaapzak ook. De slaapzak was écht heel ranzig.

De volgende ochtend stonden we op, gingen we eten, begonnen met opruimen en schreven een verhaaltje dat ging zo: "We werden wakker om half tien". Ach, laat ook maar. Deden we bij het vorige stukje ook.

Koen en Jelle

 

 


Vrijdag 10 augustus

Niek van Duivenboden, Bart Lengkeek

We gingen relaxt opstaan. Toen gingen we lekker gegeten en daarna gingen we tanden poetsen. Toen hebben we opgeruimd en de afwas gedaan. Toen hebben we een spel in de Nederlandse woestijn gedaan, namelijk buskruit. Rens die was hem. Bij ons ging het erg goed. Toen zijn we teruggekomen en gingen we pannenkoeken eten. Daarna gingen we naar huis.

Het was een super leuk kamp!