Dinsdag 15 mei
Nog twee dagen te gaan en dan gaan de Esta’s op kamp…. De weerberichten voorspellen alleen maar regen….

Woensdag 16 mei
Nog een dag te gaan en dan gaan de Esta’s op kamp…. De weerberichten voorspellen nog steeds regen…

De Estaleiding besluit grotere tenten mee te nemen, snel te maken avondeten (dus geen pannenkoeken ?) te kopen en ze pakken allerlei binnen doe dingen in.

Donderdag 17 mei
De Esta’s gaan op hemelvaartkamp!!! Het is droog weer!!! Woehoe!!

Voor het verdere verslag en meer foto’s, druk op “Lees meer“.

Om 12.00 wordt er verzameld onder het viaduct. Even te voren is de aanhanger al vertrokken en dat is dit maal een twee-asser dus een flinke bak. Voordeel, nu kunnen we banken en tafels meenemen, wel zo relaxed. Er gaan 12 Esta’s mee. We staan op het “Dennenveld”. Vlakbij het washok, grenzend aan het grote veld en met een kampvuurplek. Eerst moeten we natuurlijk de tenten opzetten en spullen uitpakken. We maken drie groepjes met kinderen en samen met een van de leiding zetten ze hun tent op. De Esta’s zijn allang klaar met spullen uitpakken als de leiding nog zit te peinzen over de grote tent…hoe moeten die stokken nou!?

Gelukkig hebben we Sjoerd mee die ons wel even komt uitleggen hoe we het moeten doen en zich daarna vermaakt met al die haringen in de grond slaan. We maken een rondje over het terrein en komen bij een stukje met kikkers en plassen. Weer terug gaan we beginnen met allerlei sporten en spellen. En dan is het tijd om eten te maken. Een heleboel Esta’s vinden het leuk om te helpen. Het duurt een hele tijd voordat eindelijk het water voor de macaroni kookt en ondertussen spelen de Esta’s een potje voetbal tegen (erg irritante) Duitsers die hier ook zijn. We eten macaroni met gehakt, groenten, sla met appel en komkommer en als toetje chocoladevla, aardbeienyoghurt of yoghurt met suiker. In een stuk met varens tot je oren doen we een douanespel, waarbij “zilver bestek” naar maffiabaas Mark gesmokkeld moet worden. Daarna gaan we bij het kampvuur zitten. Na twee grote zakken spekjes verorberd te hebben, is het tijd om naar bed te gaan. Tot onze verbazing slaapt de tent met de oudsten het eerst en de tent met de braafsten het laatst!

Vrijdag 18 mei
’s Ochtends heel vroeg…de leiding hoort kletsende Esta’s….het blijkt 04.30 te zijn! Gelukkig slapen ze na een wc-gang en wat extra kleren weer in. Het was echt koud zo ’s ochtends vroeg, brrr. Na het ontbijt gaan we verder met de sporten en spellen. Zo doen we paalwerpen en na de lunch krijgt iedereen 1½uur vrije tijd. Dat vinden de Esta’s heel relaxed en ze gaan enthousiast boomhutten bouwen. Daarna gaan we weer naar het moerasgedeelte. Daar maken de Esta’s een tekening van een moerasmonster. En sommige Esta’s hebben hun laarzen aangedaan en lopen zo ver mogelijk door het water. Weer terug bij het terrein doen we weer een aantal spellen tot het weer tijd is om eten te koken. We eten hamburgers, gebakken aardappelen, appelmoes, komkommer en als toetje chocoladewafels.

Bart wordt opgehaald, want hij gaat morgen voetballen. Na het avondeten komen Steef, Robert, Marieke, Friso en Chris langs. De Esta’s gaan hun bonte avond stukje voorbereiden, maar zijn nog zo druk dat we ook nog even twee potjes trefbal doen. Daarna gaan we bij het kampvuur zitten voor de bonte avond. De Esta’s houden hun stukjes echter op allerlei plekken op het terrein. Zo houdt Loek een speurtocht naar zijn boomhut, Sjoerd doet een hele grappige imitatie en er worden toneelstukjes gehouden over zwevers die de jackpot winnen en verjaardagsvisite. Mark gaat ook naar huis, hij is ziek meegegaan op kamp en voelt zich nu echt niet lekker meer. Daarna gaan we broodjes bakken, dat valt niet mee in het donker, want je ziet niet of ie gaar of zelfs zwart is. Als iedereen z’n broodje op heeft, is het hoog tijd om naar bed te gaan. Als de Esta’s net in bed liggen….begint het te miezeren. En als de de leiding in het washok is, begint het te regenen!!!! Met volle bakken. We hopen maar dat de Esta’s blijven slapen of in elk geval rustig blijven liggen. Na 20min wachten zijn Marco en Saskia het zat en wagen het erop. Er liggen grote plassen en het valt niet mee die in het donker te ontwijken. Als het droger is komt Eliza en die hoort een van de kids schreeuwen. Het is Thomas, die een nachtmerrie heeft en gelukkig is de rest niet wakker geworden.

Zaterdag 19 mei
Het is alweer de laatste dag van het kamp, vandaag gaan we naar huis. Het is al bijna 8.00uur als de leiding wakker wordt en hoort dat de Esta’s al wel wakker zijn. Gelukkig is het weer droog, zijn de plassen weg en de tenten al goed aan het drogen. Na het opstaan en (slaap)spullen inpakken, verdelen we de kids in drie groepjes. Washok schoonmaken, afwassen en tenten schoonvegen. En daarna moeten de afwassers en vegers de tenten afbreken. Dat valt voor sommigen nog niet mee om daarvoor gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk is toch alles goed gekomen: Alles was netjes opgeruimd en schoongemaakt. Toen we net klaar waren, kwamen de ouders ons ophalen. Ondanks dat de Esta’s erg moe waren, vonden ze het jammer om weer naar huis te gaan.

Het was weer een geslaagd kamp. De leiding vond het erg gezellig en we hebben heel erg geboft met het mooie weer.