bergschoenHallo allemaal, die mee gaan naar Kandersteg. Het wordt aangeraden om voor ons kamp in Zwitserland op tijd goede stevige schoenen te kopen.

Hieronder zie je een aantal tips en waar je op moet letten bij aanschaf van nieuw schoeisel. Het is belangrijk dat je de schoenen goed kunt inlopen om zoveel mogelijk het blaren lopen te verminderen.

 

Hoe Koop je wandelschoenen
Bij de Juiste Wandelschoenen uitkiezen moet je altijd jezelf enige doelen stellen: je wilt dat je Bergschoenen zo licht en comfortabel mogelijk zijn terwijl ze ook je voeten warm, droog en beschermd moeten houden. In dit gedeelte helpen we je met het vinden van de perfecte Wandelschoenen, door uitleg te geven waar je rekening mee moet houden:

Wat ga je ermee doen
Dit is de belangrijke vraag die je jezelf moet stellen.Er zijn schoenen voor allerlei doeleinden. De klasse van je schoen moet verhogen onder de volgende omstandigheden: verwachte terrein- en weersomstandigheden, lengte van de wandeltocht en verwachte gewicht van bepakking.

Je Hiking Vaardigheden Niveau
Een meer ervaren Hiker zou lichtere schoenen kunnen kiezen dan een minder ervaren hiker, zelfs als jullie hetzelfde traject gaan afleggen. Vooral als je voor het eerst gaat wandelen wordt het aangeraden Wandelschoenen te kiezen die een goede ondersteuning bieden, terwijl je voeten, enkels, achillespees, kuiten en benen kunnen wennen aan de extra belasting van het wandelen. Als je van plan bent je vaardigheden op te schroeven door steeds moeilijkere en langere tochten te maken , zorg dan dat je schoenen koopt die hiervoor ruimte bieden en je ook in de toekomst van dienst kunnen zijn. Er zijn helaas geen Wandelschoenen die alle niveau’s van Hiking ondersteunen. Zorg er dus voor dat je pas nieuwe schoenen aanschaft zodra je huidige het niveau niet meer aankunnen.

Kwaliteit van de Bergschoen
Een goede kwaliteit schoen geeft niet op 'when the going gets tough’. Als je iets is dat je niet wilt, dan is dat wel een kapotte schoen halverwege een wandeltocht. Bij het kijken naar kwaliteit zijn er enkele aspecten waar je op kunt letten. Het merk is vaak een goede indicator. Goede merken hebben een reputatie hoog te houden, deze bedrijven testen hun schoenen grondig voordat ze ze op de markt brengen. Goedkope schoenen van een onbekend merk zijn vaak alleen maar problemen. Bekijk je schoen goed, en neem de tijd om de naden, de verscheidene verbindingen, de stugheid en het profiel van de zool, het bovenleer en de bevetering goed te bekijken. Het beoordelen van de kwaliteit komt neer op je eigen gezonde verstand, en de vakmanschap van de verkoper.

Pasvorm van de Bergschoen
Zodra je hebt bepaald welk type schoen je wilt hebben en je er een aantal hebt uitgekozen die voldoen aan je kwaliteitseisen, volgt de meest belangrijke stap; passen. Het vinden van een goed passende schoen is een persoonlijke kwestie, het is afhankelijk van je eigen voet, je voorkeur en je Hiking ervaring. We kunnen je wel enkele tips geven:

 • Er zit een verschil tussen de grootte van je voeten als je ‘s ochtends opstaat, en na een stevige wandeling in de avond. Voor de zekerheid raden we je aan eerst 15 minuten te gaan wandelen voor je de schoenen gaat passen, en om later in de middag te gaan. Dit lijkt overdreven, maar het verschil is wel degelijk merkbaar, geloof ons.
 • Draag de sokken die je ook tijdens je wandeltocht zou dragen! Je denkt wellicht dat je sokken niet zo’n verschil zullen uitmaken, maar dat doen ze wel degelijk.
 • In het algemeen zoek je naar een schoen die goed past en die voelbaar comfort en ondersteuning biedt over je gehele voet en enkels tijdens het lopen. Zoek naar schoenen die lekker zitten zonder dat je enige drukpunten voelt.
 • Verwijder de binnenzool van de schoen die je past en plaats deze tegen de onderkant van je voet. Hoe beter dit zooltje de omtrek van je voet volgt, hoe beter hij zal passen. Als de zool te groot of te klein is, dan zal de schoen respectievelijk te ruim of te strak zijn.
 • Pas elk paar schoenen die je op het oog hebt aan de hand van de volgende stappen: 
  • Ga zitten en strik de schoenen. Terwijl je dit doet zou je voet weer naar achter moeten bewegen, de ruimte van je vinger weer opvullend.
  • Sta op en loop rond.
  • Maak de veters los en doe je voet in de schoen. Ga rechtop staan en duw je voet naar de neus van de schoen. Je moet nu je wijsvinger kunnen plaatsen tussen je hiel en de hiel van de schoen. Doe dit voor beide schoenen.
  • Zorg ervoor dat je tenen niet tegen de neus van de schoen komen. Als dit wel het geval is neem dan een grotere maat.
  • Let er ook op dat je tenen niet niet de bovenkant van de schoen raken. Als dit wel het geval is dan heb je een ruimere schoen nodig, meer volume in de neus.
  • Als je loopt moeten je hiel en de hiel van de schoen in harmonie bewegen. Je hiel van je voet mag niet naar boven schuiven bij het lopen. Als dit wel het geval is, dan is de schoen te groot, of dan past de hiel van de schoen simpelweg niet bij de vorm van je voet.

Fabrikant Maten
Elk merk heeft zijn eigen definitie van de ‘gemiddelde’ voet, en elk merk richt zich op een andere vorm en vooral breedte van de voet. Je zou de verkoper moeten kunnen vertellen of je een smallere of bredere schoen nodig hebt, en hij zou je dan moeten kunnen helpen met het vinden van het juiste merk. Sommige merken concentreren zich op meerdere vormen van voeten, maar de meeste doen dit niet.

Negeer Schoenmaten
Let niet al te veel op de maten van de schoenen die je past. De maat van je ideale Wandelschoen kan makkelijk afwijken van de maat van je normale schoenen, dus let hier vooral niet op. Zelfs wandelschoenen onderling kunnen hierin verschillen; let er dus niet op en focus je vooral op het gevoel van de pasvorm.

Voetvorm
Als je afwijkende voeten hebt waarbij sommige gedeelten (zoals de tenen) niet in verhouding staan met de rest van de voet, dan zal je de best passende schoen moeten kopen. Compenseer vervolgens met inlegzolen en speciale sokken de onvolkomenheden.
Dit zijn de belangrijkste Tips waar je aan moeten denken als je Bergschoenen gaat Kopen. Kies het paar dat aan al je eisen voldoet.