Voor het derde jaar op rij hebben de Aerendheem Stampertjes deelgenomen aan de AOT, de Ardennen OriëntatieTocht. Deze tocht wordt jaarlijks georganiseerd door scoutinggroep OPV Schoonoord uit Oosterbeek.

De AOT is een bepakte tocht van twee dagen, waarbij de deelnemende teams aan de hand van een bewerkte kaart op zaterdag hun weg moeten zien te vinden van het basisterrein naar het bivak en op zondag weer terug. Er zijn verschillende trucs uitgehaald met de kaart, waardoor het oriënteren wordt bemoeilijkt.

Het is ons echter gelukt om behoorlijk efficiënt onze weg te vinden, zodat we na een kleine 60 km hiken op de 18e plek in de lijst van 37 teams zijn terecht gekomen.

Klik op ‘Lees meer…’ om onze bevindingen te lezen en een foto te bekijken van de kaart van 2011.

Bekijk de foto’s van de AOT 2011.

Vrijdag 10 juni

Op vrijdagmiddag is, na een klein oponthoud door een lekke band, een vijftal afgetrainde helden richting de Ardennen vertrokken, om aldaar de eer van de Aerendheemgroep te verdedigen. Het Stampertjes team van 2011 bestond uit Christian, Stefan, Kanter en Martijn.

Na de nodige uurtjes file was het tijd voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd, bij de Tunesiër in Bastogne. Na dit welverdiende diner begaven we ons naar het basisterrein, alwaar we in een enorme stortbui aankwamen. Gelukkig bleef het niet al te lang regenen, zodat we snel onze tent op konden zetten, om hierna onze dorst te lessen.

De AOT werd officiëel geopend om 22:00, zodat iedereen niet al te veel later naar bed kon, om ‘s ochtends uitgerust van start te gaan.

Zaterdag 11 juni

Om 08:00u kregen we de kaart en toestemming om te vertrekken. Na een klein half uurtje overleg gevoerd te hebben over de juiste route, konden we daadwerkelijk vertrekken. Een foto van de kaart is hieronder weergegeven, waarop valt te zien dat er wat rare trucjes zijn uitgehaald. Sommige stukken kaart zijn verdwenen, andere gespiegeld of uitvergroot.

De bootjes op de kaart geven verschillende posten aan, waarvan een deel verplicht is. We hebben besloten om een zo direct mogelijke route te lopen en slechts één bonuspost mee te pakken. Dit bleek een verstandige keuze, want de uiteindelijke tocht was zo’n 35 km, zodat we rond een uur of vijf aan kwamen op het bivak.

Na een gezonde Hollandse maaltijd, bestaande uit stamppot andijvie met spekjes en rookworst, en een paar kleine biertjes ging iedereen vroeg naar bed. De volgende dag hadden we immers nog de nodige kilometers te lopen en de wekker stond op 06:20.

Aan het einde van zaterdag stonden we, met nog drie andere teams, gedeeld 21ste.

Zondag 12 juni

Héél vroeg was het alweer tijd om, na een kopje koffie, onze tenten in te pakken en te beginnen aan de terugtocht. Deze voerde ons, uiteraard via een andere weg, over een afstand van zo’n 25 km terug naar het basisterrein.

Ook op zondag hebben we alleen de verplichte posten aangedaan, zodat we tegen een uur of drie aankwamen op het basisterrein. Inmiddels begon iedereen de voeten aardig te voelen, dus dit was wederom een goed besluit.

Traditioneel is de laatste 100 m naar het kampterrein een sprintpost. Hoewel het wandelen niet heel erg soepel meer ging, bleken we toch nog tot de snelste sprinters te horen: we zijn tweede geworden, met slechts een tiende seconde verschil met het snelste team.

Moe maar voldaan konden we nu neerploffen in onze stoelen, om de andere sprinters gade te slaan. ‘s Avonds, bij het kampvuur, werd de einduitslag bekend gemaakt. Uiteindelijk zijn we 18e van de 37 teams geworden, een positie waarmee we zeker niet ontevreden zijn!

Maandag 13 juni

‘s Maandags zijn we vroeg vertrokken, om de regen voor te zijn. Uiteindelijk, na een korte stop bij Mc Donald’, waren we aan het begin van de middag terug in Arnhem om de spullen op te ruimen.

Al met al hebben we een mooie en uitdagende tocht gelopen en zeer gemazzeld met het weer. Het heeft slechts één keer hard geregend tijdens de tocht en dat was net op het moment dat we op een soeppost onder een zeil stonden.

Volgend jaar zijn we er weer bij!