Scoutingseizoen 2017-2018 is inmiddels voorbij en de Scouts hebben het seizoen traditiegetrouw afgesloten met een zomerkamp. Dit jaar gingen we naar Kampeerterrein Staelduin, een Labelterrein vlakbij ‘s-Gravenzande.

N.B.: De foto’s kunnen worden vergroot door er op te klikken.

Zaterdag 7 juli
Avondeten: Spaghetti bolognese

Tegen 11:30 uur verzamelden de Scouts, hun ouders en de leiding zich onder het viaduct. Bart deed alsof het een normale dag was maar stiekem wist de rest van het leidingteam natuurlijk ook wel dat het zijn 20e verjaardag was. Na dit heuglijke nieuws wereldkundig te hebben gemaakt, werd de bagage van de ZoKa-gangers met grof geweld beleid en geduld in de auto’s en de aanhanger geladen. We vertrokken zo rond 11:45 uur westwaarts, richting het fraaie Staelduin.

Zo’n 90 minuten later waren we bij onze bestemming gearriveerd. Zo’n 30 mensen van een andere scoutinggroep waren druk bezig met de wereldrecordpoging “Zo onhandig mogelijk in de weg staan” maar uiteindelijk wisten we dan toch met de auto’s het terrein op te rijden. Alle spullen werden uitgeladen en de leiding ging de groep aanmelden bij de kampstaf.

We stonden op het Spinazieveld, een middelgroot veld vlakbij het toiletgebouw. Na de lunch gingen de Scouts aan de slag met het opbouwen van het kampeerterrein. De oudste vier Scouts (Guus, Floris, Matthijs en Daniël) moesten de leidingtent opzetten, als onderdeel van het verdiepingsinsigne UST – Kampeertechnieken en pionieren. Dit is een ander type tent dan zij gewend zijn en dat was dus nog best wel een uitdaging.

Aangezien Ignace weer één of ander absurd groot ontwerp voor de keuken had bedacht, was het niet mogelijk om deze vandaag af te krijgen. Er moest immers ook nog avondeten gekookt worden.

Na het avondeten werd vooral gerelaxed en Kubb gespeeld. Dat mocht ook wel, want de Scouts hadden het grootste deel van de middag hard aan de keuken gewerkt. Helaas was er wegens de droogte een stookverbod van kracht en mochten we op Staelduin dus geen kampvuur maken. Dit zou de rest van de week niet veranderen…

Zondag 8 juli
Avondeten: Gebakken krieltjes, worstjes en nog iets van groenvoer maar ik ben vergeten wat

‘s Ochtends werd de laatste hand aan de keuken gelegd en het resultaat mocht er wezen:

Zo tegen 11:00 uur kwam ex-leiding en huidig bestuurslid Chris aan. Hij ging vandaag alle speltakken bezoeken en z’n eerste stop was dus bij ons. Omdat het erg mooi weer was, gingen we naar het strand ten westen van Staelduin. Ondanks het mooie weer was het nog best rustig. We hadden ruimte zat en de Scouts konden naar hartelust ronddobberen in de zee, al dan niet met opblaasbare krokodillen en dergelijken.

Tegen lunchtijd ging Chris er weer vandoor. Een paar uur later kwamen ex-leiding/Stamleden Bjorn en Laura echter nog op bezoek en zij brachten ijsjes mee. Fraai!

Na het grootste deel van de dag op het strand te hebben doorgebracht, gingen we weer terug naar Staelduin. Bjorn ging de Scouts helpen met eten koken en na het eten begonnen we met een heus badmintontoernooi. Bjorn en Laura gingen weer naar huis en na een potje Weerwolven van Wakkerdam was het voor de Scouts alweer bedtijd.

Maandag 9 juli
Avondeten: Wraps

Vandaag was het tijd voor een sport- en speldag. Allereerst werd het badmintontoernooi van de vorige dag afgemaakt. Casper sloopte alles en iedereen, zélfs twee man van het leidingteam.

Ietsje later gingen we hockeyen. Matthijs bewoog zó vlug over het veld dat het haast leek alsof zijn tegenstanders er niet eens stonden en Loic maakte het mooiste doelpunt; vanuit een bijna onmogelijke hoek en ook nog eens met links!

Uiteraard werd er later die dag ook heel fanatiek gevolleybald. Ook deden de Scouts trefbal, flag football (een soort van rugby-light) en voor de afwisseling was de set reuzenmikado weer eens meegenomen.

Dinsdag 10 juli
Avondeten: Pasta (penne) carbonara

Het grootste deel van de dinsdag hebben de Scouts (semi-)zelfstandig aan verschillende insignes gewerkt. Ook was er tussendoor nog even tijd voor een stevige pot volleybal. Bij elke ace deden we, geïnspireerd door aloude Aerendheem-traditie, een bizarre overwinningsduik.

In de namiddag deden we Het Grote Tangram Spel. De Scouts moesten in twee groepen allerlei tangrams oplossen. Het team van Guus, Matthijs, Marlon en Loic was hier het beste in. De dag werd afgesloten met Weerwolven van Wakkerdam.

Woensdag 11 juli
Avondeten: Friet

Alle Scouts moesten ‘s ochtends hun slaapspullen en toiletspullen inpakken. In tegenstelling tot dinsdag was het lekker warm en zonnig weer en dus gingen we met z’n allen op pad. De bestemming: Outdoorcentrum De Uithof in Den Haag. Hier gingen we twee lasergame-sessies doen en dat was, zoals verwacht, een grote hit!

Na het lasergamen mochten de Scouts in groepjes rondlopen door Den Haag. Ignace en David gingen intussen de slaapspullen enz. brengen naar Kampeerterrein Bieslandse Bos, een nabijgelegen Labelterrein tussen Pijnacker en Nootdorp in. We gingen namelijk die avond onder een zelfgebouwde shelter slapen op dit terrein.

Geen van ons was ooit op Bieslandse Bos geweest. Het is echt een bijzonder mooi terrein. De (zeer relaxte) kampstaf gaf ons maarliefst twee velden ter beschikking: Het Koekoeksveld en het Eendenveld (zie Reserveringsinfo –> Plattegrond op de BB-website). Tegen het einde van de middag kwamen de Scouts met de overige vier leiding aan. Op Bieslandse Bos hadden de Scouts eigenlijk maar oog voor één ding: de trampoline die vlakbij het kampwachthuisje stond.

In het kampwachthuisje hing overigens een erg fraaie deken met daarop alle Labelterrein-insignes:

Hoewel Bieslandse Bos nog geen 25 km van Staelduin verwijderd is, gold hier géén stookverbod. Uiteraard hebben we die avond dus een kampvuur gemaakt.

Donderdag 12 juli
Avondeten: Rijst met kip, prei, wortel, paprika, … en zelfgemaakte satésaus

Na een nacht onder de shelter te hebben geslapen, werden we met z’n allen wakker in de prachtige natuur die Bieslandse Bos rijk is. Er werd ontbeten, de spullen werden weer opgeruimd en het was weer tijd om dit schitterende Labelterrein te verlaten.

Om te proberen het basis- danwel verdiepingsinsigne UST – Tochttechnieken te halen, gingen Guus en Melle onder begeleiding van Eize een tocht lopen. Ignace en Thomas gingen alle spullen weer terugbrengen naar Staelduin. De overige Scouts en leiding gingen met het OV naar Delft.

Eenmaal aangekomen in Delft was het tijd voor een foto-opdracht: Team Floris-Matthijs-Daniël nam het op tegen Team Marlon-Loic-Casper-Alex.
Beide teams hadden een lijst met zaken gekregen die ze moesten fotograferen, zoals:

“Zoveel mogelijk hoeden”

“Iets vets”

“Het lekkerste eten”

Uit de inzendingen en mooie verhalen kwam naar voren dat de Scouts hier veel lol in hadden. Zo tegen 15:00 uur werden drie Scouts en Bart door Ignace opgepikt in Delft. Marlon en Alex hadden afgelopen dinsdag namelijk (i.v.m. het basisinsigne Veilig & Gezond) een maaltijd bedacht en zij gingen samen met Ignace en Bart boodschappen doen. Casper mocht ook mee. De overige Scouts en leiding gingen met het OV terug naar Staelduin.

Eenmaal terug op Staelduin gingen Marlon en Alex onder begeleiding van Ignace en Bart eten koken. De heren hebben een geweldige maaltijd neergezet. Mede hierdoor hebben zij allebei ook daadwerkelijk het basisinsigne Veilig & Gezond behaald. Gefeliciteerd!

Vrijdag 13 juli
Avondeten: Gebakken aardappelschijfjes, broodjes hamburger en sperziebonen

Het was wederom schitterend weer en dus tijd om nog een keer naar het strand te gaan. Floris, Matthijs en Daniël wilden echter ook het verdiepingsinsigne UST – Tochttechnieken halen. Zij gingen dus met Eize (via een omweg) een tocht lopen naar het strand.

Na het eten werd het terrein voor het grootste deel afgebroken. De volgende dag moesten we immers om 11:00 uur al vertrekken.

Zaterdag 14 juli

Na een week die min of meer voorbij was gevlogen, vertrokken we rond 11:15 uur vanuit Staelduin richting Arnhem. Tegen 13:00 uur kwamen we weer onder het viaduct aan.

Wij, het Scouts-leidingteam, vonden het een geslaagd zomerkamp. Hopelijk hebben jullie het naar jullie zin gehad. Fijne vakantie allemaal en tot volgend seizoen!

Het Scouts-leidingteam wil graag de volgende mensen bedanken:
Dhr. Huibers voor het vervoer van de bagage op de heenweg
Dhr. Van Laer voor het vervoer van de bagage op de heenweg
Dhr. Gies voor het vervoer van de bagage op de terugweg
Dhr. Maarseveen en mevr. Kamphuis voor het vervoer van de bagage op de terugweg