ZoKa 2013 headerDit jaar zijn de Scouts op zomerkamp geweest naar Hopper Jeugdverblijf De Brink, een kampeerterrein net ten noorden van Herentals, België. In tegenstelling tot vorig jaar hadden we nu wél mooi weer en dus konden we optimaal genieten van de prachtige omgeving.

Zwemmen in een meer, Antwerpen bezoeken, een tochtje lopen, lasergamen, het kon allemaal dit jaar. Omdat Steef, Friso en (voor een deel) Kanter als hulpleiding aanwezig waren, was het kamp ook zeer relaxed voor Chris en mijzelf. Mede dankzij hen is Scouts ZoKa 2013 dus zo’n groot succes geworden!

Klik op “Lees meer” voor het hele verslag of klik op de royaal grote knop hieronder om meteen naar de foto’s te gaan.

Zaterdag 3 augustus

Op zaterdag 3 augustus vertrokken we om 12:00 uur vanonder het viaduct met de auto’s van Chris, Steef en Friso richting Herentals. Althans, dat was de bedoeling; Chris en Ignace hadden die ochtend hun handen vol gehad met het inpakken van de aanhangwagen en de boodschappen moesten ook nog ergens bij. De ouders van Chris kwamen aanrijden met hun auto vol met boodschappen (waarvoor eeuwige dank en hulde) en nadat dit alles met man en macht in de achterbak van de auto van Chris was gepropt, konden we vertrekken richting Herentals.

Eenmaal aangekomen op het kampeerterrein begon het jaarlijks terugkerende uitpak-en-opbouw ritueel. Nadat we iemand van de kampstaf hadden weten te overtuigen dat de slagboom om de hoek bij ons terrein toch écht open moest omdat de aanhangwagen er in nog geen honderd jaar onderdoor zou passen, gingen we onze tenten opzetten. De zeven op dat moment aanwezige Scouts (Eize, Thomas, Suze, David, Ramon, Stijn en Maarten) kregen maarliefst twee tenten! Menig Scoutje gooit namelijk zijn/haar bezittingen door de hele tent heen en met acht man in een tent (daar zijn ze overigens prima voor geschikt) zijn spullen nu net iets moeilijker terug te vinden. Na het opzetten van de tenten werd een begin gemaakt aan het pionieren van een keuken. Dit alles duurde verrassend lang en voordat we het echt doorhadden, was het alweer tijd om avondeten (spaghetti) te gaan koken.

Die avond gingen Chris en Kanter met de Scouts basketbal spelen en ondertussen ging Ignace een spel voorbereiden en maakten Steef en Friso de keuken af. Tot slot hebben we nog een kampvuur gemaakt en verder is er niet veel gebeurd.

Zondag 4 augustus

Zondagochtend 08:00 uur. Tijd om op te staan! Zoals wel vaker bij Scouts zomerkampen, gingen we ook dit keer elke ochtend een Bofferd kiezen. De Bofferd is een Scout die verschillende voordelen geniet, zoals bijv. frisdrank naar keuze i.p.v. limonade, iets speciaals bij het ontbijt en de lunch, en het niet hoeven doen van corvee op de betreffende dag. Voorwaarde is wel dat je het Bofferd-spel wint (dit wordt ‘s ochtends gespeeld en varieert per dag) en te allen tijde het Bofferd-voorwerp bij je houdt. Het Bofferd-spel van zondag: Wie kan in ongeveer een kwartier tijd het verste komen met het oplossen van een Sudoku? Na alle Scouts een Sudoku te hebben uitgedeeld, barstte de strijd los. Suze had de meeste cijfers op de goede plek en werd dus de Bofferd van zondag. Het Bofferd-voorwerp dat zij bij zich moest houden was een middelgrote foambal.

Na het ontbijt was het tijd om met de eerste sessie van het kampspel te beginnen: Het zogenaamde Koop- en Kaapvaartspel, kortweg KEKVS. Dit is een spel (gebaseerd op het oude bordspel uit 1982 met dezelfde naam) waarbij de spelers met hun boten de wereldzeeën moeten bezeilen om handelswaren te verkopen en goederen in te kopen. Alleen het KEKVS dat we dit kamp gingen spelen is ongeveer twintig keer zo complex als het origineel en ook nog eens véél groter. Zo groot zelfs dat het spelbord (gemaakt van zes A1-vellen papier) zo’n 2.5 m bij 1.2 m in beslag nam. Er waren vier tafels nodig om het bord op te ontvouwen maar er was dan ook genoeg ruimte aan de randen om te gaan zitten. Na de uitleg (véél te lang om hier te typen) werden teams gemaakt: Deze waren toevallig gelijk aan de tentgroepjes; de machtige vloot van Eize, Ramon, David en Maarten tegen de machtige vloot van Thomas, Laurens-Jan (Kanter viel voor hem in), Suze en Stijn. Elke speler begon met een handelsschip (beladen met drie stuks handelswaren) en 350 000 dukaten en na een paar spelronden gingen we door met de lunch.

Daarna was het tijd voor een potje flessenvoetbal. De mussen vielen van het dak en dus was het hierna tijd om een paar rondes Ognib (een soort Bingo, maar dan veel leuker) te spelen. Toen iedereen weer was bijgekomen, was het tijd om de omgeving te verkennen. In de buurt van het kampeerterrein staat een verrassend goed verstopte uitkijktoren en toen we daar eindelijk aankwamen, bleek dat je moest betalen om naar boven te kunnen. Amai! Chris en ik hadden allebei onze portemonnee niet bij ons dus dat feestje ging niet door. We liepen dus maar weer terug naar het kampeerterrein, langs de (stinkende) geiten die ergens halverwege staan.

Ietsje later was het tijd voor een potje Kneuzen (dat is een soort van achterneef van slagbal) en voordat we het wisten, had kookteam De Kuijper & Co. alweer een heerlijke maaltijd voorbereid. Na de afwas werd de tweede sessie van het Koop- en Kaapvaartspel (KEKVS) gespeeld en de avond werd afgesloten door te relaxen bij het kampvuur.

Maandag 5 augustus

Ook vandaag werden de Scouts om 08:00 uur gewekt. Het Bofferd-spel van de dag was het Prullenbakken Spel. Dit is een soort van krachtspel waarbij alle spelers in een kring gaan staan, elkaars handen vasthouden en vervolgens elkaar tegen de prullenbak proberen aan te trekken. In plaats van een prullenbak werd een grote boomstronk vlakbij ons terrein gebruikt en als winnaar kwam Eize uit de bus. Nadat Suze de foambal aan hem had overgedragen, werd Eize gekroond tot Bofferd van maandag.

Door met het ontbijt, de afwas en de derde sessie van het KEKVS. Elke dag zouden één of meerdere nieuwe elementen in het spel geïntroduceerd worden. Vandaag: Zijne Majesteit Koning Marti I, Prins van Grootstad, Prins van Boerenkoolstronkeradeel enz. enz. enz. gaf alle spelers een tweede schip cadeau. Verder waren er nog wat andere nieuwe dingetjes maar de details zijn niet zo belangrijk. Laurens-Jan was inmiddels aangekomen en kon dus meteen meedoen.

Voor de rest van de ochtend werd de groep Scouts opgesplitst in twee groepen van vier. De ene groep ging met Chris Bokken Schieten (kaartspel) en de andere groep speelde onder begeleiding van Ignace het befaamde n-kwadraat Vlakken Spel (met n=7, mocht u dit willen weten).

Na de lunch gingen we met de auto richting een meer in de buurt. Dit meer was goed verstopt achter allerlei onbewoonde en vervallen gebouwen maar toen we het eenmaal hadden gevonden, bleek het toch eigenlijk best wel leuk te zijn. Met behulp van een tak die met een touw aan een boom hing, kon je jezelf het water in slingeren. Het was nog prima weer en we hebben de hele middag gerelaxed bij het meer.

Eenmaal teruggekomen op het kampeerterrein was het tijd om te koken. Steef, Friso en Kanter gingen samen met David en Maarten eten maken. Eerst kregen deze twee Scouts een spoedcursus aardappels schillen en de twee heren kunnen het inmiddels wel redelijk (wellicht handig voor bepaalde ouders om te weten).

Na de afwas werd de dag afgesloten met nog een sessie van het KEKVS en meteen daarna een kampvuur.

Dinsdag 6 augustus

De ochtend verliep ongeveer net zoals de vorige twee; opstaan, Bofferd-spel spelen (een soort van dobbelspel, Ramon had dit gewonnen en werd dus gekroond tot Bofferd van dinsdag), ontbijten, KEKVS sessie #5. Tegen het einde van de ochtend speelden we in drie teams Levend Kolonisten van Catan, een actief spel dat zeer goed in elkaar zit, bedacht en uitgewerkt door Chris.

Na de lunch was het tijd voor een uitstapje. Vandaag gingen we namelijk naar Antwerpen. Na een barre autorit (in Antwerpen grotendeels over kasseien, ook wel bekend als kinderkopjes) en een minstens even barre zoektocht naar de Grote Markt, waren we toch eindelijk in hartje Antwerpen. De Scouts kregen aanvankelijk 45 minuten om even een eerste rondje te lopen door de stad.

Toen zij weer terugkwamen op de Grote Markt, kreeg elk team (de tentgroepen, dus Eize/Ramon/David/Maarten tegen de andere vier) een fototoestel en een lijst met zaken die gefotografeerd moesten worden. Bijvoorbeeld: Leg op één foto zoveel mogelijk petten vast. De bijna twee uur tijd die de Scouts hier voor kregen was ruim genoeg om ook nog ondertussen zelf te kunnen winkelen.

Het leidingteam ging ook een rondje lopen en kwam o.a. langs de Hand van Antwerpen (zie foto’s). Toen iedereen weer terug was op de Grote Markt, gingen we echte Belgische patatten halen bij Fritkot Max. Het ging even heel licht regenen maar de frites waren goed genoeg om daar de aandacht van af te leiden.

Helaas nam Kanter na het eten afscheid van ons. Hij moest weer terug naar Delft en werd dus door Steef en Friso naar treinstation Antwerpen-Centraal gebracht. De rest ging alvast met de auto’s terug naar het kampeerterrein. Ook deze dag werd afgesloten met het KEKVS en een kampvuur.

Woensdag 7 augustus

Om 08:00 uur werden de Scouts weer uit bed geschopt. Of nou ja, geschopt, dat viel wel mee eigenlijk. Hoe dan ook was het tijd voor het Bofferd-spel. Binnen een denkbeeldige cirkel met een straal van 40 meter (middelpunt was de boomstronk die op maandag bij het Prullenbakken Spel was gebruikt) was in het bos een tennisbal verstopt. Doel van dit simpele spel: Vind de bal en je bent de Bofferd! Uiteraard was 40 meter iets te veel van het goede en dus werd de straal telkens een beetje verkleind en het middelpunt van de denkbeeldige cirkel verschoven. Toen de straal nog maar anderhalve meter was (gemeten vanaf het nieuwe middelpunt, Ignace) vond Stijn de tennisbal. Omdat het vorige Bofferd-voorwerp inmiddels helemaal kapot was, kreeg Stijn iets nieuws: Een grote badeend genaamd “DJ”.

Na het ontbijt en de zevende sessie van het Koop- en Kaapvaartspel (nieuw vandaag: Oorlogsschepen voor spelers) gingen we door met het Tangram spel. Elke tentgroep kreeg vier Tangram puzzels en voor elke tentgroep hingen in het bos vier Tangram figuren. De bedoeling was uiteraard dat de figuren m.b.v. de puzzels gelegd zouden worden, maar de moeilijkheid zat ‘m vooral in het feit dat de figuren dus enkele tientallen meters verderop waren. Deze combinatie van ren- en denkspel bleek behoorlijk moeilijk te zijn en dat kwam niet eens zozeer door het heen en weer rennen, maar voornamelijk door de figuren zelf. Na een tijdje werd het spel dan ook afgekapt en werden de teams beoordeeld op wat ze wel hadden weten op te lossen.

Het was inmiddels alweer middag en we gingen door met het Zeevaart Ontwikkel Spel. Dit is een vrij complex spel waarbij in teams bij verschillende posten gehandeld moet worden in grondstoffen om vervolgens daarmee allerlei zaken (boten en techniek daarvoor) te kunnen ontwikkelen. Grondstoffen zijn bijv. graan, hout, vee, wielen, zeilen en de ‘upgrades’ o.a. roeispanen, roeiboten, windmolens, kompassen enz. Helaas brak kort na aanvang van dit spel de pleuris uit… Het ging regenen! Amai, lap zeg! Dit was niet de bedoeling. Het Zeevaart Ontwikkel Spel werd dus afgelast en de Scouts gingen ter vervanging een Rummikub-toernooi spelen.

Omdat het alweer bijna etenstijd was, gingen Thomas en Suze helpen met koken terwijl de meeste andere Scouts zich vermaakten met Carcassonne. Maarten bleek hier heel goed in te zijn en liet na een indrukwekkende eindsprint de competitie ver achter zich. We aten wraps en ook vandaag werd de dag afgesloten met een KEKVS-sessie, gevolgd door een kampvuur.

Donderdag 8 augustus

Vandaag stonden we iets later op; 08:30 uur om precies te zijn. In lijn met deze vrij relaxte ochtend werd ook een vrij relaxed Bofferd-spel gedaan. De Scouts werden bestookt met Party & Co. Junior vragen en uiteindelijk kwam Maarten als winnaar uit de bus. Het KEKVS werd deze ochtend echter overgeslagen, want om ongeveer 11:30 uur gingen de Scouts een tocht lopen. Nadat beide tentgroepjes waren vertrokken, de ene een kwartier na de andere, gingen Chris en Ignace rondrijden om te kijken of men goed liep. Hier en daar was een post ingepland maar het grootste deel van de tijd moest men gewoon stug doorlopen.

Op een paar navigatiefoutjes na ging de tocht best goed en iets na 18:00 uur kwamen beide groepjes weer aan op het kampeerterrein. Kookteam De Kuijper & Co. was alweer aan de slag met een riante nasi-hap en de rest van de avond verliep zoals vrijwel alle anderen: KEKVS, kampvuur.

Vrijdag 9 augustus

Om 08:30 uur was het tijd om op te staan. Aan de meeste Scouts was de vermoeidheid inmiddels wel af te lezen maar vandaag zou toch een vrij relaxte dag worden. Na het Bofferd-spel (dat werd gewonnen door David) en het ontbijt werd de tiende sessie van het Koop- en Kaapvaartspel gespeeld. Aangezien dit al de voorlaatste sessie was, werd de eindsprint al ingezet door een aantal spelers. Want wat kon er nog gedaan worden? Was het een goed idee om dichtbij handel te bedrijven, niet veel risico te lopen maar ook niet veel te verdienen, of was het wellicht toch beter om naar de andere kant van de wereld te varen? Binnen elk team adviseerden de spelers elkaar steeds meer en de grote vraag was natuurlijk: Welke adviezen gaan het meeste opleveren?

Na deze KEKVS-sessie was het tijd voor iets actiefs. De tentgroepen gingen samen met Chris en Ignace voetballen. Chris, Thomas, Laurens-Jan, Suze en Stijn tegen Ignace, Eize, Ramon, David en Maarten. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op bij een 1-1 stand maar in de laatste vijf minuten werd het team van Eize compleet gedecimeerd; de tegenpartij wist er maarliefst nog eens drie ballen in te rossen. Jammer maar helaas. Althans dat vind ik; Chris en de zijnen liepen met big smiles terug naar ons terrein.

Na deze ongekende nederlaag volgde de lunch. Daarna gingen we alvast het pionierwerk van de keuken afbreken om de volgende dag tijd te kunnen besparen. De zeilen lieten we uiteraard nog hangen. Steef en Friso gingen weer terug naar Nederland en de rest ging rond drie uur met de auto’s op weg naar de Vette ActiviteitTM. We gingen naar Bobbejaanland!!

Nee, mooi niet dus, want Bobbejaanland is voor kleuters. Daar gingen we dus gelukkig niet naartoe. Wat we wél gingen doen, was lasergamen in een gebouw tegenover Bobbejaanland. De teams waren hetzelfde als bij het voetballen en algauw begon de eerste ronde van twintig minuten. Na een spannende wedstrijd in een vrij grote ruimte met overal lichten, laserlampen en spiegels in kleine gangetjes werd de score bekendgemaakt. Iedereen kreeg een A3’tje met daarop allerlei scores en statistieken. Thomas had de hoogste nauwkeurigheid (zo’n 15% van al zijn schoten waren raak; moet je nagaan hoe beroerd de rest het deed) maar Eize had de hoogste score. Het team van Eize had trouwens ook gewonnen met een totaalscore van 24 065 punten tegen 18 040 punten; een mooie revanche voor het potje voetbal van die ochtend. Na een pauze gingen we door met de tweede en laatste ronde lasergamen. Opnieuw was het twintig minuten hard tegen hard. Het team van Thomas leek het dit keer beter te doen dan de vorige ronde, misschien zelfs beter dan het team van Eize, maar niets bleek minder waar. De stand was op het einde 29 060 punten tegen 10 390 punten in het voordeel van het team van Eize. De winnaars hadden dus nóg beter gepresteerd en de verliezers nóg slechter. Overigens was Thomas weer de scherpschutter, ditmaal met ongeveer 30% van al zijn schoten on target. Eize had echter opnieuw de hoogste individuele score.

We gingen terug naar het kampeerterrein om met z’n allen eten te gaan voorbereiden. Vanavond gingen we namelijk koken op kampvuur m.b.v. een Dutch Oven (een grote gietijzeren pan) en een enorme bakplaat. Na in alle rust uitgebreid te hebben gegeten, volgde de laatste sessie van het Koop- en Kaapvaartspel. De laatste handelsdoelen werden net wel of net niet gehaald, en de score werd geteld… Zoals eerder gezegd, begon elke speler met 350 000 dukaten. Na een weekje zeevaart waren de resultaten, van laag naar hoog:

Thomas:       2 210 000 dukaten
Ramon:         2 620 000 dukaten
Stijn:            2 650 000 dukaten
Maarten:       2 700 000 dukaten
Laurens-Jan:  5 170 000 dukaten
David:           6 430 000 dukaten
Suze:          8 380 000 dukaten
Eize:            9 360 000 dukaten

En met een totaalscore van 21.11 miljoen dukaten had het team van Eize bewezen heer en meester van de wereldzeeën te zijn. Het team van Thomas deed het overigens ook niet bepaald slecht met in totaal 18.41 miljoen dukaten.

Deze avond werd afgesloten met twee rondes van het spel Weerwolven van Wakkerdam, om het kampvuur.

Zaterdag 10 augustus

De laatste dag alweer. Met een doelstelling van 11:00 uur vertrek in zicht werd er vandaag niet een Bofferd gekozen; iedereen moest immers vol aan de bak om spullen in te pakken, tenten op te ruimen en op te rollen en overige spullen in te pakken. Ondanks onze beste inspanningen en (helaas) dankzij flink wat getreuzel en een onhandige fout van de kampstaf, vertrokken we uiteindelijk pas om ongeveer 12:15 uur.

We begrijpen dat het niet voor iedereen even handig uitkwam dat we pas om 14:00 uur terug waren, maar we hebben het wel echt geprobeerd. Ondanks dit wat verlate einde was het zomerkamp toch een groot succes. Hierbij wil ik nogmaals Steef, Friso en Kanter voor hun inspanningen bedanken! Zonder jullie was het niet gelukt!

En natuurlijk ook alle Scouts bedankt! Jullie stuiterden elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat heen en weer maar waren vrijwel altijd bereid om leuk mee te doen met het programma of om een corvee-taak uit te voeren. En zo zien we het graag! Bedankt voor jullie deelname aan Scouts ZoKa 2013 en tot volgend seizoen!