Aankomst De Scouts zijn dit jaar op zomer(?)kamp geweest naar het mooie Scouting Labelterrein “Gilwell Ada’s Hoeve”, gelegen aan de Vecht bij Ommen. Het weer zat niet erg mee dit jaar en een paar activiteiten moesten zelfs vervangen worden wegens hevige regenval.

Hoewel het kamp was ingekort wegens het lage aantal deelnemers en dus maar zes dagen duurde, was het toch wel geslaagd. Klik op “Lees verder” voor een verslagje van de gedane activiteiten of klik op de grote knop hieronder voor de foto’s.

Bekijk de foto’s van het Scouts ZoKa 2012

Dag 1

Zaterdag 7 juli – verjaardag Bart

Om 11:45 uur verzamelden Jelle, feestmuts Bart, David, Daan, Eize en Laurens-Jan zich onder het viaduct, samen met Ignace. Chris was al aanwezig in Ommen met de tenten e.d. en dus werden de Scouts door de vader van David en de moeder van Eize naar het kampeerterrein gebracht.
Eenmaal daar aangekomen was het tijd om bagage te verplaatsen. Tijdens de lunch toverde Bart een zelfgemaakte appeltaart tevoorschijn ter gelegenheid van zijn 14e verjaardag. Smullen!
Na ons te hebben volgestopt met taart was het tijd om de tenten op te zetten en de keuken te pionieren. Zo’n anderhalf uur verder gingen we even een rondje over het kampterrein lopen. Ada’s Hoeve is een erg mooi en groot terrein met o.a. een grote kampvuurkuil en een veld aan de Vecht, ideaal om vlotten te bouwen.
De tijd ging snel voorbij en dus moest er alweer gekookt worden. Een aantal hamburgers, gebakken aardappels en een grote bak sla verder gingen de Scouts voetbal spelen op het veld bij het stafhuis. Hierna was het tijd om te larven bij het kampvuur.

Dag 2

Zondag 8 juli

De volgende ochtend begonnen we na het ontbijt rustig, door Machiavelli te spelen. Uiteraard won Eize, ondanks dat hij het spel nog nooit gespeeld had. Omdat sommige Scouts toch wel erg diep wegzonken in hun puzzelboeken (tijdens Machiavelli) werd hierna besloten om rugby te gaan spelen. Tegen het einde van de pot rugby begon het te regenen en dus gingen de Scouts op het kampterrein Thodi doen.
Het weer werd er niet echt beter op en dus gingen we na de lunch Jungle Speed spelen. Toen het iets minder hard ging regenen, was het toch echt tijd voor het geplande middag- en avondprogramma: De start van een tweedaagse tocht. Omdat de Scouts nog een hele wandeling voor de boeg hadden, was de ochtend vrij rustig ingepland. Helaas was het alweer ongeveer 14:30 uur en dus moesten de Scouts nu toch echt gaan lopen, ondanks de lichte regen.
Een paar uur later kwamen de Scouts aan bij een brug over de Regge (een zijtak van de Vecht). Hier ging een zeer riante pasta-hap koken en ondertussen gingen Chris en Ignace een zeil spannen op het overnachtingsterrein.
De Scouts gingen na het eten weer verder lopen en het zat niet mee. Zo nu en dan regende het bijzonder hard en niet iedereen had een Jack & Jones poncho mee.
Ongeveer tegen 22:00 uur werden de Scouts in twee groepen opgepikt door Chris en naar het overnachtingsterrein gebracht. Het wandeltempo was dermate gezakt dat de laatste vier kilometer (van de achttien in totaal) niet meer gelopen hoefden te worden. Nadat iedereen z’n slaapspullen had klaargelegd onder het zeil, was het bedtijd.

Dag 3

Maandag 9 juli

Het had ‘s nachts nauwelijks geregend. Rond 08:00 uur ging de wekker en het was tijd om op te staan. Na het ontbijt moesten de Scouts hun slaapspullen inpakken en in de auto van Chris gooien. Tijd om verder te wandelen!
Na iets meer dan een halfuur kwam de groep aan bij een uitkijktoren, alwaar Ignace stond te wachten. Het was droog en de moed leek er wel goed in te zitten. Na even van het uitzicht genoten te hebben, gingen de Scouts met behulp van een GPS (en Ignace) twee kilometer naar het noordoosten lopen.
De bestemming was een grote zandvlakte met de creatieve naam “de Sahara”. Chris arriveerden per auto.
Achtereenvolgens werden jeu de boules en kubb gespeeld. Dit werd gevolgd door de Royale LunchTM met o.a. gebakken ei met spek, knakworsten en meloen.
Net toen we klaar waren met lunchen, begon het te regenen. De Scouts moesten nog een klein stukje lopen en werden dus op pad gestuurd. De leiding ging met de auto terug naar het kampterrein om spelmateriaal e.d. weg te brengen.
Toen de leiding weer bij het kampterrein was, brak de pleuris uit. Een zeldzaam hevige regenbui verwoestte alles in zijn pad en de lager gelegen toegangsweg naar ons veld veranderde in een woest kolkende rivier. Het oorspronkelijke plan was om de Scouts met twee bootjes ergens op te pikken langs de Vecht. Dit feestje ging in verband met het weer echter niet door.
Chris ging de Scouts per auto ophalen en ondertussen deEd Ignace de afwas van de voorgaande avond. Water was er toch genoeg! Aangezien de nietsontziende regenbui nog steeds bezig was om alles te vernietigen in zijn pad, werd de rest van de middag doorgebracht met spelletjes zoals o.a. Machiavelli.
Tegen etenstijd begon het zowaar op te klaren.
Er werd niet heel veel meer gedaan na het eten omdat de arme Scoutjes vermoeid waren van de tocht en de regen.

Dag 4

Dinsdag 10 juli

De zon scheen en dus konden we na het ontbijt even een bezoekje aan Ommen brengen. De Scouts hadden een paar uur de tijd om kolossale bergen snoep te kopen rond te kijken en boodschappen te doen. Ook was een opdracht meegegeven: Het filmpje “Slechd getekende poes” van Kabouter Wesley was getoond en de bedoeling was om zoveel mogelijk attributen/personages uit dit filmpje te fotograferen, zoals bijvoorbeeld een kabouter, een poes, een varken, enzovoort.
Naar aanleiding van klachten over de bloemkool van de voorgaande dag was het vandaag “Jelle gaat koken” dag. Tegen lunchtijd gingen Chris, Jelle en Bart boodschappen doen in Ommen. De rest van de Scouts ging terug naar het kampterrein.
Het begon enigszins bewolkt te worden, maar omdat het (nog) niet regende, gingen we vlotten bouwen. Team David/Daan/Eize ging onder begeleiding van Chris een vlot in elkaar zetten en Team Jelle/Bart/Laurens-Jan werd geholpen door Ignace.
Een paar uur (en een heuse vlottenrace) later werden de vlotten weer afgebroken. Sommige knopen zaten door het water muurvast, maar na veel gewrik was toch alles los.
Jelle en Bart gingen samen met Ignace shoarma bakken. Omdat het nogal moeite kostte om o.a. de knoflooksaus van yoghurt in knoflooksaus te veranderen, duurde het koken in totaal maarliefst twee-en-een-half uur. Maar het resultaat mocht er wezen!
Die avond zijn we nog aan de rand van Ommen een ijsje/milkshake wezen halen.

Dag 5

Woensdag 11 juli

Om 08:00 uur stipt werden de Scouts hun slaapzakken uitgeschopt; Er was immers gereserveerd om tussen 09:00 uur en 10:00 uur te gaan boogschieten. In dit uur bleek al gauw dat Daan onze eigen Robin Hood was. Hij liet alle competitie kansloos achter zich.
Direct na het boogschieten gingen we het handelsspel spelen. De Scouts moesten tussen drie steden (Chris, Ignace) goederen vervoeren. Vliegtuigonderstellen, koolstofnanobuizen en C++ handboeken waren hier en daar voor zeer aantrekkelijke prijzen te koop – of juist niet. Na een lange strijd met ook nog eens wisselende prijzen kwam Bart als winnaar uit de bus.
Oorspronkelijk wilden we ‘s middags een step-tocht gaan doen, maar het vele slechte weer had de leiding aan het twijfelen gebracht. Er was dus niet gereserveerd. In plaats daarvan gingen we naar een zwembad.
Het ‘subtropisch zwemparadijs’, zoals de omschrijving luidde, was niet echt een heel bijzonder zwembad, maar het was leuk genoeg om een paar uur in rond te dobberen.
Tijdens de terugreis naar het kampterrein begon het weer licht te regenen. Eenmaal aangekomen op het kampterrein werden een paar pogingen gedaan om vuur te maken. Het plan was immers om te gaan barbecuen. Uiteindelijk lukte het ) en de regen was zo goed als opgehouden. Eventjes, dan. Halverwege de barbecue kwam de terreur-regenbui van twee dagen eerder weer terug om alles maar dan ook werkelijk alles kapot te maken. Terwijl de Scouts al het eten weer naar de keuken verplaatsten, ging de leiding in allerijl een zeil spannen over het vuur. Na een paar minuten hield het echter nagenoeg op met regenen en dus konden we vrij rustig doorgaan met eten.
Jelle, die in verband met vakantie een dag eerder weg moest, werd iets na 20:00 uur opgehaald door zijn vader. De rest van de Scouts gingen samen met Chris en Ignace naar het veld bij het stafhuis om te voetballen tegen een Duitse scoutinggroep. Helaas hebben we met 4-5 verloren, ondanks onze beste inspanningen.

Dag 6

Donderdag 12 juli

De laatste dag alweer. Er was een regenbui ter grootte van de Noordzee voorspeld en dus gingen we haast maken met opruimen. Er werd een tweede zeiltje gespannen om in geval van nood onder te kunnen schuilen maar de regenbui bleef echter uit en de ochtend vloog voorbij. Rond 12:00 uur werden de Scouts opgehaald door de moeder van Daan en de vader van Laurens-Jan.
Het kamp is, ondanks het slechte weer, redelijk snel voorbij gegaan. We hopen dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad en we zien jullie op zaterdag 1 september bij de Airborne!

Met dank aan:
mevr. Becker voor het vervoer
mevr. Den Hartog voor het vervoer
dhr. Huibers voor het vervoer
dhr. Witjes voor het vervoer