KeKa 2013 headerOok de Scouts hebben de aanwezigheid van de Goedheiligman in ons land gevierd en traditiegetrouw gebeurt dit ergens tussen 5 december en Kerst tijdens het zogenaamde Kersterklaaskamp.

Bijna alle Scouts waren dit jaar weer aanwezig en het was weer erg gezellig. Klik op “Lees meer” voor een kort verslagje van de kampactiviteiten.

Er zijn helaas niet veel foto’s van dit kamp gemaakt (van de zondag zelfs geen één) maar het handjevol foto’s dat wel is gemaakt kan bekeken worden door op de knop hieronder te drukken:

Bekijk de foto’s van het Kersterklaaskamp

Vrijdag 13 december

De start van een Kersterklaaskamp – zo ongeveer vanaf 20:00 uur op de vrijdagavond – is elk jaar min of meer hetzelfde: De hele avond wordt besteed aan het spelen van Het Grote Sinterklaasspel. Dit is een soort van ruilspel waarbij de door de kinderen en leiding gekochte cadeaus telkens van plaats wisselen, eerst ingepakt en later uitgepakt. Algemeen gezegd is het dus helemaal niet zeker wie welk cadeau krijgt, tot aan het einde van het spel dan. Het was dus nog een hele uitdaging om de felbegeerde mini-knuffel van een aap en/of het scheetkussen te bemachtigen.

Iets voor middernacht was het spel afgelopen en om ongeveer 00:15 uur lagen de Scouts in bed.

Zaterdag 14 december

Zo rond 08:30 uur werden de Scouts gewekt met Goede MuziekTM en nadat iedereen was opgestaan en had ontbeten, gingen we een paar potjes volleybal spelen.

Nu iedereen goed wakker was, gingen we weer naar binnen voor een knutselactiviteit; de Scouts moesten per patrouille een aantal gebouwen maken voor een spel dat de volgende dag gespeeld zou worden. Dit werd hoofdzakelijk gedaan door bouwplaten van kubussen te versieren (door ze bijvoorbeeld in te kleuren), uit te knippen en op de juiste wijze vast te lijmen. Knippen en plakken gebeurt niet veel meer op de basisschool, viel me op.

Het volgende programma-onderdeel was een kort stoeprandtoernooi. Het spel stoepranden bleek nog best wel lastig te zijn maar uiteindelijk had iedereen het wel redelijk door. Nu iedereen zich weer even sportief had uitgeleefd, was het tijd voor de lunch.

Na de lunch werd het programma voor de middag toegelicht: De Scouts moesten later die dag in drie groepjes hun eigen eten koken en als eerste moesten ze dus een boodschappenlijst maken. Vervolgens moesten de groepjes een kleine tocht (nog niet eens vijf kilometer) lopen naar een supermarkt in de buurt. Nadat alle groepjes (met tussenpauze’s van zo’n tien minuten) waren vertrokken, ging een deel van het leidingteam naar de supermarkt terwijl het andere deel het lokaal alvast inrichtte om te kunnen koken.

Toen iedereen eenmaal teruggekomen was bij de blokhut, kon het koken beginnen. Bram, Eize, Laurens-Jan en Ramon gingen spaghetti met gehaktballen, broccoli en sla voorbereiden. Ik (Ignace) ben een groot fan van spaghetti dus dit groepje werd door mij begeleid. Onder toeziend oog van Martijn gingen Suze, David, Emil en Sander wraps maken (met daarin gehakt, maïs, paprika, geraspte wortel enz.) en tot slot gingen Stijn, Maarten en Rui met hulp van Chris een riante macaroni-hap maken.

Een enorme afwas-sessie volgde maar toen deze klus eindelijk geklaard was, gingen de Scouts per auto naar Park Zypendaal. Hier begon namelijk het avondprogramma: We gingen in twee groepen een zogenaamde reflectortocht lopen. Het idee is heel simpel; hier en daar hangen kleine reflectoren (net iets groter dan punaises) aan bomen en als je de reflectoren blijft volgen, loop je goed. De Scouts hadden dus hun zaklampen meegenomen en gingen driftig op zoek naar de juiste route. Zo nu en dan kwam men aan bij een post waar Chris uitlegde wat de bedoeling was. De totale lengte van de tocht was zo’n tien kilometer; het viel dus reuze mee.

Tot slot, eenmaal teruggebracht naar de blokhut, gingen de Scouts Despicable Me 2 kijken en na deze film, iets na 00:30 uur, was het bedtijd.

Zondag 15 december

Net zoals vorig jaar was zondag de relax-dag. De kinderen werden pas vrij laat gewekt, zo rond 09:30 uur. Men ging hun slaapzakken en (hier en daar kolossale) matjes/luchtbedden inpakken en de leiding was een brunch aan het voorbereiden die o.a. bestond uit croissantjes en gebakken ei met spek.

Na uitgebreid gegeten te hebben, begon het laatste spel van het kamp: Levend Machiavelli. In deze variant op het kaartspel Machiavelli moesten de twee patrouilles het tegen elkaar opnemen: De Wolven tegen de Valken. Bij Machiavelli is het de bedoeling om zoveel mogelijk gebouwen te bouwen. Deze gebouwen waren de dag ervoor al door de Scouts geknutseld, maar nu had iedereen nog bouwvergunningen en goudstukken nodig om de gebouwen daadwerkelijk neer te zetten. Machiavelli is een soort rollenspel; elke ronde kiest elke speler in het geheim een karakter en zodra een speler aan de beurt is, kan hij of zij de speciale gave van dit karakter gebruiken. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld meer inkomsten (goud) of is het mogelijk om meerdere gebouwen per beurt te bouwen. Zo nu en dan werd een spel op het veld gespeeld waarbij ook weer voordelen te behalen waren voor Levend Machiavelli.

De laatste ronde van dit spel was amper voorbij of de meeste ouders waren alweer bij de blokhut om hun kinderen op te halen. Het aantal gebouwen per team werd geteld en de Valken hadden met 22 gebouwen nét eentje meer dan de Wolven. De topscoorder van het spel was Laurens-Jan (Valk) met zeven gebouwen.

Jullie leidingteam heeft het erg naar hun zin gehad dit kamp en we hopen dat jullie het ook leuk vonden. Allemaal hartelijk bedankt voor jullie enthousiasme en aanwezigheid en tot volgend jaar!