AWH 2014 headerBram, Laurens-Jan, Emil, Sander en loopgroepleider Eize hebben dit jaar de eerste plaats weten te veroveren van de Scoutshike van de 20e editie van de Arnhemse Winterhike!! Door deze prestatie – die de boeken zal ingaan als LEGENDARISCH – hebben zij niet alleen de gloednieuwe (!) wisseltrofee binnengesleept, maar ook nog eens een eenmalige eerste prijs die we permanent mogen houden, speciaal omdat de AWH dit jaar voor de 20e keer werd gehouden.

De Scoutshike (soms ook wel bekend als Beginnershike of Rookiehike) is één van de hikes van de AWH. Het is vrijwel altijd de hike met de meeste deelnemers; aan de Scoutshike alleen al deden dit jaar negentien loopgroepen mee. Andere hikes zijn de Gevorderdenhike (ook voor Scouts), de Explorerhike en de Explorerhike Backpackedition (een unieke hike dit jaar i.v.m. het twintigjarige AWH-bestaan).

Het andere Aerendheem-loopgroepje, bestaande uit David, Stijn, Maarten, Rui en loopgroepleider Suze, is op een zeer respectabele vierde plaats geëindigd. De volledige uitslag van alle hikes is te zien op de AWH-website. Klik op de knop hieronder voor de foto’s of op “Lees meer” voor een korte impressie van de AWH 2014.

Zaterdag 18 januari

In de vroege ochtend van zaterdag 18 januari verzamelden Scouts uit heel Regio Klein Gelderland zich op de parkeerplaats van Congrescentrum Elektrum. Het startpunt van o.a. de Scoutshike was namelijk hier. De loopgroepjes leverden hun bagage in en gingen zich vervolgens inschrijven bij het zogenaamde Huiskamerteam, door wie zij vervolgens werden doorverwezen naar de startbureaus van de betreffende hikes. Elk groepje kreeg een routeboekje mee met daarin uiteraard de befaamde noodenveloppen. Zodra een groepje mocht vertrekken, werd de starttijd genoteerd.

De Scoutshike-route van vandaag (iets meer dan 16 km) leidde eerst naar het parkje Bato’s Wijk in Oosterbeek, alwaar de eerste post was. Omdat het AWH-thema dit jaar Mission: Impossible was, werd er een soort van ‘target practice’ gedaan bij deze post. Groepsleden moesten darten en de gemiddelde score werd de groepsscore.

Enkele kilometers verder naar het noordoosten, tussen de Amsterdamseweg en de Utrechtseweg en ten oosten van de Schelmseweg, was de tweede post. Hier moesten quizvragen over de Mission: Impossible-filmreeks beantwoord worden. Omdat door alle Scoutshike-loopgroepjes gemiddeld maar zo’n 20% van de vragen goed werd beantwoord, bleek de quiz toch iets meer impossible te zijn dan nodig. Maargoed.

Zo’n zes kilometer naar het oosten was de derde en laatste post van de dag. Hier, aan de Hommelseweg bij één van de blokhutten van de WASA, mochten alle Scouts van een kabelbaan af. Op deze post was ook thee beschikbaar.

Het laatste stukje (±3 km) moesten de Scouts m.b.v. een coördinaat zelf de beste route vinden naar het eindterrein: De Waterberg. Eenmaal daar aangekomen moest men hun tenten opzetten en zichzelf vermaken tot aan het avondeten.

Het avondeten bestond uit andijviestamppot of hutspot met daarnaast stoofvlees. Alle kinderen kregen de gelegenheid om hun bord en bestek af te wassen en na het spelen van een avondspel (een soort van smokkelspel) en relaxen bij het kampvuur, was het bedtijd.

Zondag 19 januari

Nog vóór 08:00 uur ging buiten meermaals een soort van wekker af en algauw waren er weer overal stuiterende Scouts en Explorers buiten de tenten te zien. Na het inpakken van de spullen werd er ontbeten en daarna moesten alle groepjes hun tenten weer inpakken.

Toen dit alles gebeurd was, moesten de groepjes zich (net als de dag ervoor) melden bij het Huiskamerteam en vervolgens bij het startbureau van de juiste hike.

Na een kleine omweg was na zo’n drie kilometer ten noordwesten van de Waterberg, vlakbij Schaarsbergen, de eerste post van de dag. Hier moesten de Scouts een aantal ingewikkelde raadsels en puzzels oplossen om een code te ontcijferen.

Hierna volgde een stuk van zo’n vijf kilometer over de Veluwe. Op een bepaald punt (nog steeds op de Veluwe) was de tweede en laatste post van de zondag. Met behulp van afzetlint was een doolhof van ‘laserstralen’ opgezet tussen een aantal bomen en van elk groepje moesten drie leden hier achtereenvolgens zo snel mogelijk doorheen zien te komen – zonder de laserstralen aan te raken, natuurlijk.

Het laatste stuk van de route liep ook voornamelijk over de Veluwe en na weer zo’n vier kilometer in zuidoostelijke richting arriveerden de groepjes stuk voor stuk bij het eindterrein: De blokhut van Scouting Lincoln (Zypendaalseweg 169). Hier kon men snoep kopen en kreeg iedereen (gratis) een broodje hamburger.

Beide Aerendheem-loopgroepjes waren ontzettend snel binnen; iets na 12:00 uur waren Eize & co. al bij de Lincoln en ongeveer een kwartier later arriveerde Suze met haar groepje. Dit is natuurlijk een formidabele prestatie met helaas wel een negatieve kant: Het einde van de AWH was pas om 16:00 uur en dus moesten de Aerendheem Scouts zich zo’n vier uur zien te vermaken rondom en nabij het kampvuur.

Toen alle groepjes waren gearriveerd werd bonustijd toegekend gebaseerd op de scores bij de posten en het avondspel. Iedereen begaf zich naar een groot grasveld vlak naast de blokhut en een hele hoop ouders waren al gearriveerd.

En bij de prijsuitreiking werd bevestigd wat Eize en zijn groepsleden stiekem al vermoedden; de eerste plaats ging naar hen toe! Onwijs goed gedaan, allemaal – ook het groepje van Suze! Chris, Martijn en ik zijn trots op jullie! Volgend jaar weer?