In het weekend van 20 & 21 januari hebben zes Aerendheemscouts de Scoutshike van de 24e Arnhemse Winterhike gewonnen. Rick, Matthijs, Daniël, Guus, Tom en Melle gingen als Team Zwansraap (en onder leiding van Guus) de strijd aan met twaalf andere teams van verschillende scoutinggroepen uit de regio.
Voor de volledige uitslag (ook van de andere hikes): KLIK HIER
Voor de foto’s, gemaakt door de regiofotograaf: KLIK HIER

Dit is (voorzover bekend) de vijfde winst van Scouting Aerendheem en de derde overwinning in vijf jaar. Tijd voor een terugblik: De Arnhemse Winterhike, hoe zit dat ook alweer…?

N.B.: Sommige afbeeldingen kunnen worden vergroot door er op te klikken.

 

1995 – 1e Arnhemse Winterhike
Thema: Nova Zembla


In 1995 werd de Arnhemse Winterhike voor het eerst georganiseerd en Scouting Aerendheem doet al sinds deze eerste editie mee. De eerste jaren werd de AWH door één of meerdere scoutinggroepen uit de regio georganiseerd maar in de loop der jaren heeft Regio Klein Gelderland de hoofdorganisatie overgenomen. Uiteraard helpen stafleden van scoutinggroepen nog volop mee met het uitzetten van de hikes, het uitvoeren van het thema, het bemannen van posten etc. maar de eindverantwoordelijkheid ligt nu dus bij de regio.

 

2003 – 9e Arnhemse Winterhike
Thema: The Addams Family


Veel informatie over vroegere Arnhemse Winterhikes is helaas niet meer te vinden. De eerste Aerendheem-winst, voorzover bekend, dateert van 2003: Tijdens deze 9e editie werd de zogenaamde A-hike gewonnen door ex-leden Max en Youp, samen met niemand minder dan onze huidige voorzitter Marco. Van de circa 250 (!) deelnemers liep het grootste deel de A-hike. Door de vele competitie tóch te verslaan, maakten Max, Youp en Marco zich in één klap onsterfelijk.

 

2004 – 10e Arnhemse Winterhike
Thema: Cool Runnings


Aan deze jubileumeditie deden namens Aerendheem maarliefst twee Scouts-teams mee. Beide teams liepen de A-hike. Ook werd dit jaar voor het eerst de Gevorderdenhike georganiseerd. Al die verschillende hikes, hoe zit dat ook alweer…? Zie onderstaande tabel:

naam (vroeger) naam (tegenwoordig) doelgroep (speltakken)
A-hike / Beginnershike / Rookiehike Scoutshike Scouts
[bestond niet voor 2004] Gevorderdenhike Scouts; Explorers
B-hike / Experthike / Zwerfhike Explorerhike Explorers; Roverscouts

 

2005 – 11e Arnhemse Winterhike
Thema: The Canadian Lumberjack

Ook in 2005 deden twee Scouts-teams mee namens onze groep: 2Fast4You! en www.aerendheem.nl (een beetje reclame is altijd mooi meegenomen). In totaal deden rond de 300 jeugdleden uit Regio Klein Gelderland mee, een absoluut record. De Regio had dit kolossale aantal deelnemers zien aankomen en had daarom een limiet van vijftien teams per hike ingesteld. Gelukkig was er speciaal dit jaar een extra hike: De GPS Challenge.

 

2006 – 12e Arnhemse Winterhike
Thema: Blauw


Maarliefst drie teams deden namens de Aerendheemgroep Scouts mee aan deze 12e editie, alle drie aan de A-hike. Ex-leden Loïs, Dorian (tevens ex-leidster), Saskia en Pauline, onder de naam The Blue Teddy Bears, waren beter dan iedereen en wonnen dus de A-hike. Van deze legendarische prestatie hebben de dames nog een logboek bijgehouden. Grappig detail: Dorian, Saskia en Pauline zijn oudere zussen van huidige leiding Menno, Niek en Bart, respectievelijk.

 

2008 – 14e Arnhemse Winterhike
Thema: Sesamstraat


Dit jaar liep maar één Scouts-team mee namens Aerendheem. Ook was deze editie één van de laatste keren dat een Explorer-team meeliep aan de Explorerhike (toen nog Zwerfhike genoemd). Wat er zoal tijdens deze AWH gebeurde, is hier terug te lezen.

 

2009 – 15e Arnhemse Winterhike
Thema: James Bond


Legendarische ex-leiding en huidig bestuurslid Stefan heeft (met hulp van enkele andere toenmalige leiding) de Scoutshike van deze editie uitgezet. Van onze Scouts liepen twee teams mee.

 

2013 – 19e Arnhemse Winterhike
Thema: Terug naar AF


In bijna alle voorgaande edities was het zo dat alle hikes begonnen op vrijdagavond en eindigden op zondagmiddag. Sinds deze editie is dat niet meer het geval: De Scoutshike en Gevorderdenhike beginnen sinds dit jaar op zaterdagochtend. Dit om uitval onder Scouts te minimaliseren. De Explorerhike begint nog altijd op vrijdagavond.

Ex-leiding Chris en Martijn hebben samen met Ignace de Scoutshike van deze AWH uitgezet.

 

2014 – 20e Arnhemse Winterhike
Thema: Mission Impossible


Voor het eerst sinds 2006 was het weer zover: Een triomf! Sander, Emil, Eize, Bram en Laurens-Jan wisten (onder leiding van Eize) de Scoutshike te winnen. Omdat het hier een jubileumeditie betrof, kregen zij behalve de wisseltrofee nog een extra prijs mee. Tel daar eeuwige roem en glorie bij op en je ziet dat het een mooi weekend was voor Eize et al. en Scouting Aerendheem.

Het andere Aerendheem-team, bestaande uit Suze, David, Stijn, Maarten en Rui, kwam op een respectabele vierde plaats terecht van de Scoutshike. Als ze niet één van de nood-enveloppen hadden geopend, waren ze waarschijnlijk tweede geworden.

Speciaal voor deze jubileumeditie was een extra hike uitgezet voor Explorers en Roverscouts: De Explorer Backpack Hike. Ook kregen alle deelnemers naast het bovenstaande insigne een speciaal jubileuminsigne.

 

2015 – 21e Arnhemse Winterhike
Thema: Vikingen


Dit jaar deden twee Scouts-teams mee namens onze groep: De Knatsers (Scoutshike) en Team Eindbaas (Gevorderdenhike). Nog nooit eerder had Scouting Aerendheem een team laten meelopen met de Gevorderdenhike, maar aangezien o.a. Eize, Bram en Laurens-Jan in Team Eindbaas zaten, waren de verwachtingen hooggespannen.

Lang verhaal kort: Het ging helaas toch niet zo soepel en Team Eindbaas eindigde niet al te hoog. Intussen waren de Knatsers op zondag opgesplitst (hetgeen ten strengste verboden is) en moesten dus, na behoorlijk wat straftijd te hebben gekregen, genoegen nemen met de zevende plaats.

 

2016 – 22e Arnhemse Winterhike
Thema: Op Reis


Tijd voor revanche! Weer deden twee Scouts-teams mee namens Aerendheem: De belachelijke teamnamen waren dit keer Kruispuntenroute is lastig (Scoutshike) en Geurroutes zijn tof (Gevorderdenhike).

Kruispuntenroute is lastig verwoestte de competitie volledig en won daarom moeiteloos de Scoutshike. Onderstaande groepsfoto van de deelnemers, te weten Emil, Rui, Peter-Paul, Huub, Floris-Luc en Maarten (loopgroepleider), hangt nog altijd in het Scoutslokaal.

Geurroutes zijn tof is op de tweede plaats geëindigd. Het verschil met het winnende team was slechts één punt. Het had dus niet veel gescheeld of Scouting Aerendheem had dit jaar twee hikes gewonnen. Bijna! Al met al toch een schitterende prestatie van Laurens-Jan, Thomas, David, Bram, Suze en Eize (loopgroepleider).

Dit was trouwens de zesde editie op rij dat Eize deelnam aan de AWH. Voorzover bekend een absoluut record, in elk geval binnen Aerendheem.

 

2017 – 23e Arnhemse Winterhike
Thema: Carnaval Anno 2017


Dit jaar liep één team van ons mee: Team Kernafval. Zij zijn als tweede geëindigd, hetgeen een zeer knappe prestatie is omdat Team Kernafval uitsluitend uit first-timers bestond (Scouts die nog nooit een AWH hadden gelopen). Een wat uitgebreider verslag van deze toch wel erg knappe prestatie kan hier worden teruggelezen.

Uniek aan deze AWH was dat een deel van de zaterdag een fietsroute was over De Hoge Veluwe.

 

2018 – 24e Arnhemse Winterhike
Thema: The Hunger Games


En hier zijn we dan, in het heden. Voor de vijfde keer hebben een aantal Aerendheem-helden de Scoutshike weten te winnen. Na een uitdagende tocht te hebben gelopen vanaf het Thomas a Kempis naar de Markesteen, en vervolgens via de Posbank naar de Rhedense Pioniers hebben Daniël, Matthijs, Tom, Rick, Guus en Melle samen laten zien hoe het écht moet.

Namens Scouting Aerendheem nogmaals van harte gefeliciteerd met deze fenomenale overwinning!

AERENDHEEM NUMMER ÉÉN!

 

2019 – 25e Arnhemse Winterhike
Thema: ????

Wat zal er volgend jaar gebeuren tijdens de jubileumeditie?
Gaat Scouting Aerendheem erin slagen om de Scoutshike voor de tweede keer op rij te winnen?
Gaan we eindelijk eens de Gevorderdenhike op onze naam schrijven?
…of misschien zelfs allebei deze hikes, zoals in 2016 nét niet is gelukt…?

We zullen het zien…