Van 13 tot en met 16 mei zijn de Esta's, Scouts en Explorers van de Aerendheemgroep op Hemelvaartkamp geweest. We hebben met z'n allen gekampeerd op kampeerterrein 't Herrendal te Mook, alwaar we ons prima hebben vermaakt.

Vanwege het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland, werd er bovendien in Utrecht een landelijke activiteit georganiseerd, waaraan ook wij uiteraard hebben deelgenomen.

Klik op "Lees meer…" om te lezen wat de Esta's tijdens het kamp zoal hebben beleefd.

Een selectie van de foto's van de Esta's is te bekijken door hier te klikken.

Donderdag 13-05-2010

Vanaf 14:00 konden de Esta's op het kampterrein worden gedropt. De leiding had van tevoren de tenten al opgezet, zodat de ouders meteen aan de slag konden met het opblazen van alle luchtbedden.

Nadat alle ouders weer vertrokken waren, was het voor de Esta's tijd om eerst de omgeving en het kampterrein te verkennen. In de tussentijd kon een deel van de Esta-leiding samen met de Scouts beginnen aan de bouw van de keuken.

Na de verkenning van de omgeving en het spelen van enkele sportieve spellen was het voor de esta's al snel tijd om te gaan eten. Helaas was het eten echter nog niet klaar om gegeten te worden, wat het uiterste vergde van het beperkte Esta-geduld.

Na het nodige stressen, was het uiteindelijk toch gelukt om alle Esta's een gezonde maaltijd voor te schotelen, bestaande uit penne met een rode saus met gehakt, ui, champignons en spinazie (Kijk: ze lusten het toch best!).

's Avonds was het uiteraard tijd voor een avondspel: het grote Memory-spel dat door Koning Kanter tot in het kleinste detail was uitgewerkt. De Esta's werden verdeeld in drie groepen, die elk moesten proberen in de "basis" van de andere twee teams binnen te dringen. Wanneer dit was gelukt, mochten zij een spelletje memory spelen, waarmee punten verdiend konden worden.

Al snel was het donker en inmiddels veel te laat: de hoogste tijd dan ook om de tanden te poetsen en de slaapzakken op te zoeken!

Donderdagnacht Vrijdag 14-05-2010

Om 6:00 's ochtends maakten de Esta's de bekende beginnersfout te denken, dat licht betekent dat er niet meer geslapen kan worden. De leiding heeft uiteraard geprobeerd duidelijk te maken dat dit een groot misverstand is, maar de Esta's weigerden dat te geloven.

Om 7:00 werd er dan ook maar toegegeven aan de drang op te staan, zodat algauw kon worden begonnen met de door Bryan zorgvuldig voorbereidde ochtendgymnastiek. Na deze lichamelijke exercitie was het tijd voor een luxe ontbijt, bestaande uit brood met gebakken ei met spek.

De rest van de ochtend stond in het teken van allerlei verschillende sporten. Middels het spelen van verschillende wedstrijden, konden de Esta's punten verdienen. Uiteindelijk bleken Sander, Freddy en Emil te beschikken over de meeste energie en tactiek, wat werd beloond met een prachtige medaille.

Na de lunch begon het een beetje te spetteren, zodat de Esta's onder het keukenzeil moesten schuilen. Gelukkig had Marco hiermee rekening gehouden en woordpuzzels meegenomen, zodat niemand zich hoefde te vervelen.

Als nel werd het droog, zodat de Esta's konden beginnen aan het lopen van de tocht die eerder door Kanter en Martijn was uitgezet. Tijdens de tocht kwamen verschillende technieken aan bod, zoals kompas-schieten, bolletje-pijltje, oogjes-route en kruispunten-route. Ook had de leiding zelf wat nieuwe technieken verzonnen, om de tocht nog uitdagender te maken.

Na een lange wandeling door de natuur en het dorpje Mook, was het alweer tijd voor een stevige maaltijd. Dit keer bestond het diner uit gebakken aardappels, bloemkool, broccoli en een overheerlijke hamburger.

Ook deze avond stond er weer een avondspel op het programma: het grote houtsprokkel-maffia-spel, dat samen met de explorers gespeeld werd. De Esta's moesten brandhout en marshmallow-stokken zoeken in het bos, waarmee punten konden worden verdiend. Ook konden extra punten worden gescoord met het beantwoorden van de meerkeuze-vragen die in het bos waren opgehangen. Wel moesten de Esta's uitkijken dat ze niet getikt zouden worden door Don Dievio, want hij stal hun punten! 

Met de behaalde punten konden de Esta's marshmallows winnen, die boven het kampvuur konden worden geroosterd. Hierna was het alweer tijd om te gaan slapen: de volgende ochtend moesten we immers om 6:00 opstaan om op tijd in Utrecht te komen.

Zaterdag 15-05-2010

Veel te vroeg stonden we op, omdat we al om 7:40 de trein moesten hebben richting Utrecht. In Utrecht werd namelijk de Scouts2Day georganiseerd: een landelijke activiteit ter ere van het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland.

Vanuit heel Nederland kwamen scoutinggroepen met de trein naar Utrecht, waardoor heel het treinverkeer en de binnenstad van Utrecht werden overgenomen.

In Utrecht werden de Esta's eerst naar een 'speelveld' geleid, alwaar allerlei activiteiten te doen waren. Er waren verschillende stands waar bijvoorbeeld eendjes konden worden gevist, of een mini-pionierobject kon worden gebouwd.

Na ons hier ongeveer anderhalf uur te hebben vermaakt, was het tijd om naar de Jaarbeurs te vertrekken. Hier werd een show gehouden, waarin onder andere door prinses Maxima een toespraak werd gehouden. Verder werd het nieuwe Jungle-boek verhaal uitgebeeld door een toneelgroep, en verzorgde het duo Nick en Simon een spetterende show.

Hierna was het helaas alweer tijd om terug te gaan richting Mook. Hier hebben we eerst frietjes gegeten, om vervolgens opnieuw hout te sprokkelen voor het kampvuur. Met de verzamelde stokken speelden de Esta's natuurlijk wél eerst Mikado.

Alvorens rond het kampvuur een beetje bij te komen, hebben we eerst met alle Esta's, Scouts en Explorers een potje voetbal gespeeld. Hierna hebben we lekker wat gegeten en gedronken rond het vuur, waarbij iedereen de gelegenheid geboden werd zijn of haar acteer-, zang-, of danstalent te vertonen.

Uiteraard werd het ook deze avond weer veel te laat, dus alle Esta's gingen uitgeput naar bed.

Zondag 16-05-2010

Dat de Esta's écht moe waren bleek al snel (of eigenlijk: laat). Pas om half tien werden de eerste Esta's wakker, waarna algauw kon worden begonnen met het inpakken van alle spullen.

We zijn de hele ochtend bezig geweest met het opruimen van alle tenten en pionierpalen. Tussendoor hebben we nog een potje voetbal gespeeld, maar al snel kwamen de eerste ouders hun kinderen ophalen.

Na afloop van het kamp hebben alle Esta's een mooie insigne van het kampterrein ontvangen, die op de linkerborst, boven het borstzakje mag worden genaaid.

De leiding wil alle Esta's hartelijk bedanken voor hun enthousiasme en gezelligheid: het was een erg leuk  kamp! Hulde bovendien, voor het uithoudingsvermogen van de Esta's die voor het eerst mee zijn geweest op kamp!