Dit jaar zijn de Scouts van zaterdag 15 t/m zaterdag 22 juli op zomerkamp geweest naar Scoutcentrum Buitenzorg (website, Facebook), het grootste Scouting Labelterrein van Nederland en de locatie waar elk jaar de Landelijke Scoutingwedstrijden worden gehouden.

>> VOOR DE FOTO’S, KLIK HIER <<

ZATERDAG 15 JULI
Avondeten: Spaghetti

Om 09:00 uur verzamelden we onder het viaduct en na de spoedcursus “Fietsen: Hoe ging dat ook alweer?” vertrokken we tegen 09:20 uur richting Buitenzorg. Op de Amsterdamseweg, ter hoogte van de Jacob Marislaan (dus na krap 6 km fietsen), kreeg één van de Scouts een lekke band. Omdat het ventiel bijna volledig van de binnenband was afgescheurd, moesten we de vader van het betreffende jeugdlid laten langskomen met een nieuwe binnenband. Na e.e.a. te hebben vervangen, fietsten we verder, zij het wel met inmiddels bijna een uur vertraging.

In Ede was het tijd voor een uitgebreide pauze. De Scouts fietsten op zich wel redelijk door maar we waren er nog lang niet. Na door Barneveld te zijn gefietst, kwam Amersfoort in zicht. Na hier doorheen te zijn gefietst, moest er nog even bij een (andere) Scout een lekke band geplakt worden. De vermoeidheid was reeds toegeslagen maar we waren er bijna. Het fietstempo ging echter hard achteruit.

Na nog een korte pauze rolden we door Soest heen en toen was daar eindelijk Scoutcentrum Buitenzorg in zicht, aan de rand van Baarn. Door de vertragingen onderweg was het inmiddels alweer bijna 16:20 uur. Chris en David (die i.v.m. een knieblessure niet kon meefietsen) waren inmiddels aanwezig om de spullen uit te laden. De Scouts stalden hun fietsen en hielpen toen met het vervoeren van de bagage.

We stonden op het Eikenveld, een mooi en ruim centraal gelegen veld, pal naast een watertappunt en met een douche- & toiletgebouw (het Uilennest) op loopafstand.

Na het opzetten van de tenten was het alweer tijd om eten te koken. Wegens de bijzonder late aankomsttijd was het niet meer mogelijk om die dag nog een keuken te pionieren maar gelukkig bleef het toch droog. Het opruimen en afwassen duurde ook veel langer dan nodig want iedereen was behoorlijk gaar. David werd opgehaald en zou later tijdens het kamp terugkeren. ‘s Avonds hebben we nog een rondje over het kampeerterrein gelopen maar verder is er niet veel gebeurd.

ZONDAG 16 JULI
Avondeten: Pannenkoeken

Na de hele riedel van het opstaan-ontbijt-tandenpoetsen werd een keuken gepionierd. We waren wel even een tijdje bezig maar het resultaat mocht er dan ook wezen: Een reusachtige keuken, uiteraard ook voorzien van een Aerendheemvlag. Hierna was het alweer tijd om te lunchen.

GOEDEMIDDAG, STELLETJE ZOETWATERMATROZEN!

De Scouts werden in teams verdeeld. Zij moesten zo nauwkeurig mogelijk antwoord geven op de volgende vraag:

“Wat is de omtrek van de Aarde?”

Het team dat het dichtst in de buurt zat van het juiste antwoord (40.075 km) mocht als eerste een teamkleur kiezen. Daarna het op één na beste team, enzovoort. De teams en hun kleuren werden:

LICHTBLAUW: Casper, Loic & Joris
DONKERBLAUW: Daniël & Matthijs
ROZE: Peter-Paul & Floris-Luc
ORANJE: Huub & Noah
PAARS: Maartje & Elise
GROEN: Guus & Gaelan
ROOD: Floris & Melle

Maar wat nu? Waarvoor dienden deze teams eigenlijk…?

Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, de Eerste van Zijn Naam, Hertog van Kaap de Goede Knoop, Markies van Paasei Eiland en Beschermheer van de Gouden Rakkers, had ieder team een royaal geschenk gegeven: Een handelsschip, volgeladen met drie ladingen handelsgoederen, en 350.000 dukaten. Met behulp van dit geschenk moesten de teams een koninklijke opdracht uitvoeren:

,,Bevaar de wereldzeeën en verdien zoveel mogelijk dukaten.”

Kortom: Het Koop- & Kaapvaartspel was begonnen! In naam van Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, enz. enz. enz., kregen de Scouts hulp van Vlootmeester Ignatius en Muntmeester Bartus. Na de uitleg van het spel (verkoop handelsgoederen over de hele wereld, breng overige goederen terug naar Vlietpoort en probeer elkaar eventueel te kapen om goederen buit te maken) barstte de strijd in alle hevigheid los. De handelsschepen van de zeven teams vertrokken in alle richtingen, op weg om bijvoorbeeld tabak of thee in te kopen. Na enkele rondes was de eerste sessie van het Koop- & Kaapvaartspel afgelopen. De Scouts moesten zichzelf even vermaken terwijl Bart boodschappen gingen doen. Ignace zette intussen een paar Kubbvelden uit en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Na het avondeten ging de strijd op de wereldzeeën door. Vanaf nu was het toegestaan om een tweede handelsschip te kopen en de meeste teams deden dit inderdaad. Team roze leek nogal doelloos rond te varen en team paars had behoorlijk wat pech (rampen op zee, gekaapt worden door anderen, …) maar de strijd was nog maar net begonnen. Aan het einde van deze spannende sessie werden de meeste Scouts naar bed gesjoeld. Alleen de oudste zes (Guus en ouder) mochten nog even langer opblijven.

MAANDAG 17 JULI
Avondeten: Soepen & salades

Na alle ochtendrituelen (opstaan, ontbijt etc.) kwam er een bericht van Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, enz. enz. enz. binnen: Zijn verkenningsschepen waren klaar met hun rondreis om de wereld en het te bevaren gebied was dus opeens bijna twee keer zo groot. Nieuwe, verre havens waren in zicht (met allerlei interessante namen, zoals “Oostwapperzand” en “Loeren aan de Hor”) en in sommige van die havens kon zelfs zilver ingekocht worden. Ook waren er piratenschepen opgedoken. Alle tactieken werden omgegooid. Het was nu dus ook mogelijk om zelf rond de wereld te varen (naar de ene kant van het bord varen en bij de andere kant uitkomen). De strijd om zoveel mogelijk dukaten te verdienen barstte weer in alle hevigheid los.

Zo tegen 11:15 uur werd het spel weer stilgelegd. We gingen namelijk een stukje fietsen naar Amersfoort. Zo’n 10 km verder, aan de rand van Amersfoort, kwamen we aan bij het hoogteparcours van XL Adventure & Events. Na eerst gelunched te hebben was het tijd voor zo’n 90 minuten klimmen en klauteren over allerlei obstakels.

Na ons bezoek aan het hoogteparcours fietsten we door naar het centrum van Amersfoort. We kwamen eerst langs de beroemde spook-Jumbo (wel aanwezig op Google Maps, maar in Amersfoort zelf stond ‘ie niet) en stopten uiteindelijk bij een andere supermarkt. De Scouts werden getrakteerd op een ijsje en mochten daarna in groepjes op eigen gelegenheid rondhobbelen door het centrum.

Ongeveer een uur later fietsten we weer terug. In Baarn werd nog even gestopt bij een supermarkt om boodschappen te doen en voordat we het wisten, waren we alweer terug op het kampeerterrein. De Scouts hadden goed gefietst deze dag.

Na het avondeten was het tijd voor een potje Weerwolven van Wakkerdam en kort daarna moesten de Scouts naar bed.

DINSDAG 18 JULI
Avondeten: Friet

In wat bijzonder veel leek op een scène uit The Walking Dead strompelden de Scouts ‘s ochtends uit de tenten. Ze waren moe. Hoewel er vandaag nog wel een fietstocht op het programma stond, was het ook ‘relax-dag’. Alle Scouts moesten hun slaapzak, matje/luchtbed, zwemspullen en toiletspullen inpakken.

Zo tegen 11:00 uur waren Menno en Niek (van het onvolprezen Welpen-leidingteam) aanwezig. Zij zouden per auto de spullen vervoeren naar Geheime Locatie X, zo’n 24 km verderop. Bart hielp hen nog even met wat algemene spullen inladen en de Scouts gingen fietsend op weg.

Rond 13:45 uur arriveerden we bij Geheime Locatie X: Het Henschotermeer. Behalve Menno en Niek was inmiddels ook Koen (van het onvolprezen Welpen-leidingteam) aanwezig. Zo’n drie uur lang hebben we gerelaxed op het strand, gezwommen en zandkastelen gebouwd.

Tegen het einde van de middag vertrokken we naar Geheime Locatie X2 alwaar we gingen overnachten: Het schitterend mooie Scouting Labelterrein PBC Austerlitz (website, Facebook), dat op een paar kilometer afstand van het Henschotermeer ligt.

We stonden op de Jungle en we gingen die nacht ‘primitief’ kamperen: Op een zeil, met een (groter) zeil daaroverheen gespannen. Eerst werd nog even een potje Weerwolven van Wakkerdam gespeeld en Koen en Niek gingen er helaas weer vandoor.

WOENSDAG 19 JULI
Avondeten: Rijst met (pindaloze!) pindasaus & sperziebonen

‘s Ochtends werd iedereen gewekt met het Piratenlied van Samson & Gert. Eén van de Scoutjes vond blijkbaar de grond naast het zeil comfortabeler liggen dan het eigen luchtbed maar verder lag iedereen nog op zijn of haar eigen plek. Hoewel iedereen goed had geslapen, zat de vaart er niet echt in. Pas om 11:15 uur vertrokken we weer richting Scoutcentrum Buitenzorg.

Eénmaal teruggekomen gingen M en Melle eieren bakken voor bij de lunch. Menno had al nagenoeg alle spullen uitgeladen en ging er weer vandoor. Kort na de lunch kwam de befaamde Kapitein Huibaard (David) aan. Het was tijd voor de vierde sessie van het Koop- & Kaapvaartspel (“K&KVS”). Elk team kon één van hun handelsschepen upgraden tot groot handelsschip (kan maarliefst acht ladingen vervoeren). Kost even flink wat dukaten, maar dan heb je ook wat. Teams roze, oranje en paars kregen elk een bonusvoorwerp vanwege hun verdiensten aan de Koning (lees: spontaan corvee doen en daarmee de leiding echt heel veel helpen tijdens dit razend drukke zomerkamp). Zo kreeg team paars een set roeispanen van Snelle Jelle, waardoor zij nóg sneller dan tevoren de zee over raasden.

Na het avondeten was het tijd voor nóg een K&KVS-sessie. Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, enz. enz. enz. kondigde aan dat het nu ook mogelijk was om een handelsschip te upgraden tot vlaggenschip (snelste schip dat er is). Verder was ergens een lading edelstenen in zee gezien. Deze zeer waardevolle goederen konden voor veel geld verkocht worden bij de thuishavens. Wie zou het echter aandurven om deze edelstenen te vervoeren? Kapers van andere teams lagen her en der op de loer…

Na het K&KVS was het nog even tijd voor Weerwolven van Wakkerdam maar daarna werden de Scouts weer naar bed gestuurd.

DONDERDAG 20 JULI
Avondeten: Wraps

Het had ‘s nachts geregend en niet te zuinig ook. Hoewel één van de driepoten van de keuken op scherp stond wegens een enorme plas water in het zeil, had de keuken als geheel het gehouden. Onder de keuken en ook in de tenten was alles droog gebleven. Na alle ochtendrituelen ging David met de Scouts ergens op het terrein boogschieten. Intussen gingen Ignace en Bart iets anders doen dat ook onwijs leuk is (toiletgebouw schoonmaken).

We vertrokken richting Baarn. De Scouts kregen de gelegenheid om hier zelf in groepjes rond te drentelen. We hadden eigenlijk in Baarn een spel willen spelen maar omdat Buienradar.nl aangaf dat weldra de pleuris zou uitbreken, besloten we toch maar snel terug te fietsen. Helaas net te laat, want we konden al fietsend de laatste drie minuten genieten van een nietsontziende, allesverwoestende regenbui. Op Buitenzorg konden we uiteraard schuilen bij het toiletgebouw en in onze keuken. Gelukkig zijn Scouts niet van suiker gemaakt en heel lang duurde de regen ook weer niet, dus uiteindelijk viel alles nog wel mee.

‘s Middags gingen we het spel spelen dat oorspronkelijk voor in Baarn bedoeld was: Het Huis Dat Gek Maakt. Koning Migilus I Vlietus was zijn kroon, papegaai en diamanten ring kwijt en de teams moesten deze voor hem vinden. Dit deden ze door voorwerpen te ruilen met de Vlootmeester, de Muntmeester en Kapitein Huibaard. Na allerlei bizarre aanbiedingen (“Kun jij wat met een schatkaart en een hamer?”) wist team rood als eerste de eerdergenoemde voorwerpen aan de Koning te leveren, op de voet gevolgd door team groen. Team roze wist de derde plek te claimen. Deze drie teams werden beloond met speciale voorwerpen voor het K&KVS.

De middag begon op z’n einde te lopen en we hadden inmiddels hoog bezoek: Enkele leden van het Aerendheembestuur (tevens allen ex-leiding), te weten Marco (voorzitter), Friso (penningmeester), Steef en Chris (beide groeps- & praktijkbegeleider), kwamen een kijkje nemen. De befaamde Kapitein Huibaard moest er helaas weer vandoor.

Na het avondeten werd voor de zesde maal het K&KVS gespeeld. Hoewel Huibaard was vertrokken, voer zijn vlaggenschip nog wel rond. Van dit schip konden harpoenen gekocht worden om de grote boze zeekrab te verslaan. De dreiging van de piraten nam inmiddels ook fors toe…

In de loop van de avond namen de leden van het Aerendheembestuur weer afscheid en niet veel later gingen de Scouts naar bed.

VRIJDAG 21 JULI
Avondeten: Barbecue

‘s Ochtends werd al een begin gemaakt met het inpakken van de eigen spullen. Vooral in de tent waar de jongste deelnemers sliepen, was het een gloepense puinzooi. In het einde van de ochtend en in het begin van de middag vermaakten de Scouts zich met Kubb of door Ignace uit te dagen met schaken (dit laatste leidde tot de ene na de andere afslachting, m.u.v. één partij die in pat eindigde).

Tegen het einde van de middag werd de keuken in z’n geheel afgebroken. Dit soort dingen doen we altijd op de voorlaatste dag om zo tijd te besparen.

Gelukkig stond hier wel een royale beloning tegenover: We gingen uitgebreid barbecuen. Zo rond 18:30 uur kregen we nog bezoek van Bjorn (ex-leiding) die gezellig met ons kwam mee-eten. Na het opruimen van de spullen en het doen van de afwas was het tijd voor de zevende en laatste sessie van het Koop- & Kaapvaartspel.

Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, enz. enz. enz. verklaarde enigszins geschrokken dat Vlietpoort werd aangevallen door piraten! Schepen die bewijs van verwoeste piratenschepen (de zeilen) konden aanleveren in Vlietpoort, zouden rijkelijk beloond worden. Veel teams gaven gehoor aan deze oproep en hier en daar werd nog e.e.a. gehandeld en gekaapt. Na een lange, bittere strijd was eindelijk bekend hoeveel dukaten elk team aan het einde had:

7. LICHTBLAUW: Casper, Loic & Joris        930.000 dukaten
6. GROEN: Guus & Gaelan                       1.250.000 dukaten
5. ROOD: Floris & Melle                            1.880.000 dukaten
4. PAARS: Maartje & Elise                         2.130.000 dukaten
3. DONKERBLAUW: Daniël & Matthijs    2.550.000 dukaten
2. ORANJE: Huub & Noah                         2.850.000 dukaten
1. ROZE: Peter-Paul & Floris-Luc          3.080.000 dukaten

Alle teams hadden een week lang driftig gezocht naar de beste tactieken (en de beste manieren om elkaar te ondermijnen) maar er kan maar één team het beste zijn. Zijne Majesteit, Koning Migilus van het Huis Vlietus, enz. enz. enz., de Vlootmeester, de Muntmeester en Kapitein Huibaard feliciteren Peter-Paul en Floris-Luc met hun spectaculaire overwinning!

ZATERDAG 22 JULI

Niet alle Scouts waren even snel meer op deze laatste ochtend. Is ook niet heel gek na een vermoeiend zomerkamp. Zo tegen 11:30 uur vertrokken we vanaf het prachtige Scoutcentrum Buitenzorg weer terug richting Arnhem en tegen 16:40 uur kwamen we aan onder het viaduct.

Wij, het Scouts-leidingteam, vonden het een schitterend kamp. Hopelijk hebben jullie er ook van genoten. Fijne vakantie gewenst en tot volgend seizoen!

Scouts Zomerkamp 2017 werd mede mogelijk gemaakt door:
Chris voor het vervoer van de bagage op de heenweg
Menno voor het vervoer van de bagage naar PBC Austerlitz en weer terug naar Scoutcentrum Buitenzorg
Dhr. Lengkeek voor het vervoer van de bagage op de terugweg