Geschiedenis van de Aerendheemgroep

De vereniging ‘De Arnhemsche Padverkenners’ Troep I groen (NPO) werd in 1911 opgericht. Hieronder lees je de rijke geschiedenis van de huidige Aerendheemgroep. Volgens de gegevens Scouting Nederland is onze groep momenteel de 10 na oudste groep van Nederland die nog bestaat!

Ons oprichtingsverhaal

Padvinderij In Arnhem ontstond in 1911 onder leiding van Hopman N.S. Blom. De Arnhemse Pad Verkenners kortweg A.P.V. genoemd was de eerste padvindergroep in Arnhem. In 1912 had onze groep 28 leden en was aangesloten bij de Nederlandse padvinders bond (N.P.B), de voorloper van Scouting Nederland. De N.P.B. telde toen landelijk in totaal 410 leden.

Indien men bij een patrouille wilden toetreden moest je een “proeftijd” doorstaan. In die proeftijd was men nog niet gerechtigd een uniform te dragen. Werd men na de proeftijd aangenomen, dan mocht men het uniform dragen, wat toen bestond uit een Kahki-hoed, groene blouse met groene das, bruine broek, lange kousen met een groen bandje en hoge zwarte schoenen.
De opkomsten, ook wel oefeningen genoemd, werden vaak in een bos in de buurt gehouden en duurde vaak een hele dag. Ook werden er vaak oefeningen gehouden met scoutinggroepen uit andere plaatsen.

Groepsfoto Aerendheemgroep 2010
De Arnhemsche Welpen-troep met Verhorst

Eerste vrouwelijke welpenleidster

In de beginjaren was er geen echt vast clubgebouw en kreeg onze groep een ruimte van de gemeente toegewezen om hun bijeenkomsten te houden. Deze plekken waren allemaal gelegen in het centrum van Arnhem.Het eerste vaste clubgebouw wat we kregen toegewezen was ook in het centrum van Arnhem. In het gebouw genaamd “De Trans”. In 1921 had de A.P.V. de primeur van de eerste vrouwelijke welpenleidster van Nederland( M.H.J. Verhorst). Hieronder een foto van haar met haar welpen in ons toenmalig clubgebouw “De Trans”.

Helaas is dit gebouw tijdens de oorlog door bombardementen verloren gegaan. Een zeer stijlvolle stamhut werd ingericht aan de Jansbinnensingel. Helaas brandde die stamhut volledig uit op sinterklaasavond 1947. Alles ging verloren waaronder de oude vlaggen zoals de ‘prins Hendrikvlag’, logboeken, etc.

De Konnamper

Net na de 2e wereldoorlog in 1948 kreeg onze groep een plaats aangewezen aan de rand van Arnhem. Daar bouwde de verkenners uit het materiaal van noodwoningen en ruines een blokhut. Op deze locatie houden we nu nog steeds onze opkomsten. Wel is in de afgelopen 60 jaar de blokhut flink uitgebreid en gerenoveerd. In 1971 kreeg de blokhut de naam Konnamper (‘Kon-Amper’ vanwege de financiële moeilijkheden.)

In 1976 bestond onze groep 65 jaar en kregen we van de landelijke vereniging een zilveren Jacobstaf als onderscheiding. In de voorganger van Scouting, de padvindersbeweging, in het bijzonder in de Nederlandse Padvindersbeweging NPV, is het lange tijd een symbool geweest voor het vinden van de goede weg. Het zilveren symbool van de Jacobsstaf is sindsdien onderdeel van onze groepsdas geworden. Hiervoor werd het symbool ook al op onze das gedragen maar dan geen zilveren!

In 1988 verenigde de Oranjegroep met de Arnhemse padverkenners en gingen verder onder de naam Oranje Padverkenners Groep Arnhem kortweg O.P.G.A. Een ledentekort dwong de O.P.G.A. In 1993 tot een nieuwe fusie met scoutinggroep “De Driesprong”. Zij gingen verder onder de huidige naam van onze scoutinggroep: De Aerendheemgroep.

Foto huidige blokhut 1971

OP KAMP IN RIJNLAND (1927)

ARNHEMSCHE PADVERKENNERS IN RIJNLAND. — Van de Arnhemsche Padverkenners heeft Troep I een reisje gemaakt door Rijnland onder leiding
van hopman N. S. Blom. Hiernaast een paar kiekjes, op den welgeslaagden tocht genomen. Links: de troep op de Remsleid Talsperre, een muur van 25 meter hoogte, welke dient om het water voor industrie-doeleinden tegen te houden. Midden: De Rijnpoort van Zons, een middeleeuwsch nog ommuurd stadje aan
den Rijn tusschen KeuJen en Düsseldorf. Rechts: de Padverkenners trekken het stadje Zons door de Rijnpoort met hun beladen fietsen binnen.